12 075 благоевградчани са подписали искане за произвеждане на референдум

...
12 075 благоевградчани са подписали искане за произвеждане на референдум
Коментари Харесай

12 075 благоевградчани се подписаха за произвеждането на референдум с въпрос: Одобрявате ли решението на ОБС за кредит от 17 млн. лв за изпълнение на проект „Scapto Therme AquaPark Bachinovo“.

12 075 благоевградчани са подписали искане за производство на референдум с въпрос: Одобрявате ли решението на Общински съвет за изтегляне на заем от 17 млн. лева за осъществяване на план „ Scapto Therme AquaPark Bachinovo “, това настояват от инициативния комитет, събрал подписите на хилядите поданици на регионалния център. Днес материалите и подписите бяха импортирани в общината.

Оттук нататък следва инспекция на достоверността на подписите и в случай че след инспекцията се окаже, че няма подправени и, че броят им е минимум 9116 следва да бъде проведено допитване до народа с въпроса, подложен в подписката. Произвеждането на референдум е извънредно скъпо мероприятие. Общината ще би трябвало да заплати над 400 000 лв., с цел да се чуе гласът национален във връзка с заема и решението на ОБС.

Броят на подписалите се, заявен през днешния ден, е извънредно огромен. Похвална е интензивността на основателите, които до преди два дни твърдяха в групата си, че са им нужни още 400 подписа, с цел да доближат претенции най-малко от 9 116 гласа, а през днешния ден към този момент показаха с близо 3400 подписа повече.

Явно е, че непрекъснато са работили, с цел да реализиран този резултат. Веднага откакто подписката бъде публично призната, което ще се случи през днешния ден, стартира инспекция от работа ГРАО. После кметът би трябвало да дефинира дата за произвеждането на референдума.

Припомняме, че ОБС Благоевград гласоподава поемането на дълга за осъществяване напроекта, регионалният шеф върна решението за преразглеждане и откакто то не бе преразгледано, губернаторът отнесе проблема в съда, който да се произнесе по отношение на законността на решението на локалния парламент.

При по този начин стеклите се условия от общината изрично обявиха, че планът е пропаднал, защото ще бъдат изтървани периодите за тегленето на заема, в същото време обаче подписката за референдум вървеше. Така че изниква въпроса, до каква степен е нужно допитване по проблем, който към този момент е решен. т. е заем няма да има, както и план Бачиново.
Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР