119 гласа. Това е максимумът, на който може да разчита

...
119 гласа. Това е максимумът, на който може да разчита
Коментари Харесай

119 гласа са за връщане на хартиената бюлетина в парламента, а отвън - 10 хил. в подписка

119 гласа. Това е максимумът, на който може да разчита Българска социалистическа партия в Народното събрание, с цел да върне гласуването и с хартиена бюлетина, с изключение на с машина. При това не от сътрудниците си от ръководещата коалиция, а от опозицията. Освен 26-те червени, за остарелия вид на избор са и от ГЕРБ, които имат 59 депутати, нужни са и 34-те гласа от Движение за права и свободи.

Така действително трите партии могат да прокарат смяната, само че единствено в случай че кворумът в залата е невисок. Управляващите отстраниха условието от 121 гласа, с цел да мине всеки план в Народното събрание, малко преди да се направи несполучливият избор за нов началник на Българска народна банка, и върнаха остарялото предписание за болшинство от така наречен 50+1 гласа.

Предложението на Българска социалистическа партия за връщане на хартиената бюлетина внесе нов разкол в ръководещата коалиция. Ако единствено преди месец социалистите съумяха да блокират изпращането на оръжие за Украйна с настояванията си, този път по всичко проличава, че сътрудниците им мъчно ще склонят да ги поддържат, сподели инспекция на “24 часа”



Именно “Има подобен народ” бяха тези, които настояха за въвеждането на напълно машинен избор в първия парламент, в който влязоха предходната година - 45-ия. Сред главните радетели на машинния избор тогава бяха и Българска социалистическа партия с обяснението, че по този начин ще се подсигурява почтеност на изборите. Всъщност смяната на Изборния кодекс бе и единственото значително, което свърши злощастното 45-о Народно събрание за 9-те си дни работа. Още тогава ГЕРБ и Движение за права и свободи настояха гласоподавателите да имат право да избират - машина или хартия, с аргумента, че възрастните мъчно ще се оправят с устройствата.

Хартиените бюлетини обаче бяха непокътнати в секциите с под 300 гласоподаватели, на кораби и в лечебни заведения, както и като запаса при срив на машината или прекъсване на тока.

Точно една година и два парламентарни вота по-късно Българска социалистическа партия реши да възроди хартиената бюлетина. И по този начин ще отвори за следващ път Изборния кодекс - един от най-често променяните закони на страната.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР