118 кражби на релси и части за 5 месецаKамък, хвърлен

...
118 кражби на релси и части за 5 месецаKамък, хвърлен
Коментари Харесай

Цигански камък подпечата с кръв думите на Дончева

118 обири на релси и елементи за 5 месеца


Kамък, хвърлен откъм циганския квартал „ Факултета ”, разруши прозореца на влака от Благоевград за София. Тежкото паве и счупени стъкла се забиха в лицето на пасажер, който падна оцапан с кръв на пода сред седалките.
 02_01-2  02_01
Поредният ромски набег стана в разгара на разногласията в обществените мрежи дали е сбъркала Светлана Дончева с изказването си във фейсбук: „ Морковите за ромите свършиха, време е за тоягата ”. Сякаш циганският камък бе хвърлен, с цел да подпечата с кръв думите на дамата до вицепремиера Томислав Дончев.

Нападението против „ Железния кон ” в Дивия западен квартал на София станало към 21,50 ч в неделя. Композицията прекосявала от гара Горна баня към Захарна фабрика. Раненият млад мъж е бил откаран с кола за спешна помощ в болница. За благополучие не е бил тежко ранен и след намесата на медиците кръвоизливът бил спрян.

Полицията търси причинителите, само че шансът за залавянето им клони към нула, разясниха специалисти от БДЖ. Те обясниха, че или ченгетата в никакъв случай няма да стигнат да самия ром, метнал камъка, или от махалата ще „ излъчат ” някой невръстен – под 14 или даже под 12 години, който няма да понесе никаква отговорност – нито наказателна, нито административна. Каквито и санкции и наказания да бъдат наложени, няма да се откри кой да ги заплати.

Официално от „ БДЖ–Пътнически транспорти ” ЕООД завиха, че сходни набези освен саботират напъните за по-добро и по-качествено обслужване на пътните, само че и по-важното – заплашват сигурността на придвижване на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и чиновниците на националния железопътен транспортьор.

От началото на 2018 година това е 19-ият случай, при който пътнически влакове са замеряни с камъни. За същия интервал на 2017 година са регистрирани 42 случая, а за цялата минала година те са 76. При един от случаите предходната година също е бил ранен пасажер. Нападенията стават там, където линиите минават около циганските махали, като едно от най-опасните места е софийският „ Факултета ”. Към момента няма обикновено пояснение какво кара ромите да хвърлят по влаковете. Експертите изясняват, че това може да има трагични последици. При междинна скорост на влака 65 км/ч, даже и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек, предизвестяват от компанията.

Наред с тези безчинства, не престават и всеобщите обири на релси и елементи от жп линиите, научи „ Труд ” от Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ). Щети за 307 170 лв. са открити от началото на годината. Общо за първите 5 месеца са регистрирани 118 обири, като за съпоставяне по отношение на същия интервал на 2017 год. те са били 132 на стойност 452 540 лева

Основно похищенията са върху уреди от осигурителната и телекомуникационна техника – съобщителни и захранващи кабели, железопътни релси, стрелкови елементи, скрепителни детайли и всевъзможни железни елементи, които могат да бъдат предадени за вторични първични материали.

От НКЖИ прибавиха, че нямат информация какъв брой са откритите причинители на кражбите, защото въпросът е от компетенциите на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата.

Реакция


Вицепремиерът отбрани жена си


 02-1-1-%d0%bd „ Съпругата ми не е политик и изрича лично мнение. Не виждам никакъв език на омразата. Това, че ми е жена не значи, че би трябвало да седи по през целия ден у дома и да бродира. ” Това съобщи в утринния блок на БТВ вицепремиерът Томислав Дончев, разяснявайки поста на брачната половинка си Светлана в обществената мрежа Facebook. В него тя написа, че времето на моркова за ромите е изтекло и е пристигнало време за тоягата.

„ Светлана е експерт и независима персона. Никога не съм се опитвал да й натрапвам цензура. Няма език на омразата. Едва ли някой ще оспори обстоятелството, че всички български жители би трябвало да съблюдават закона и едни същи правила – без значение от обществения им статус, етническия и религиозния им генезис. Нали не си представяте, че ще хвана тоягата и ще потегли по циганските махали? Не виждам нищо неправилно в поста на брачната половинка си. ”

Безработни и необразовани могат да причинят жестоки произшествия


Затвор за обири на мотори и спирачки от влакове


Ограда пази влака от роми във Видин

Росица Николова
ТРУД, Сливен
 Двуметрова стена отделя квартал „ Нов път ” от линията към Дунав мост 2 във Видин. Двуметрова стена отделя квартал „ Нов път ” от линията към Дунав мост 2 във Видин.
В бюлетините на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Сливен не минава месец без да бъде обявено за следващата кражба на жп-имущество. Неграмотен, незает дрипльо от ул.”Високо напрежение” в ромската махала в града открадна от региона на жп-гарата два ел.двигателя. По време на следствието се откри, че ел.двигателите са били доста значима част от стоманения път в региона. Те задействали преместването на коловозите, по които се движат влаковете, обясниха служители на реда. Стойността на двата откраднати мотора бе едвам 194 лв.. Но поради основаната действителна заплаха вследствие на закононарушението причинителят влезе в пандиза за 1 година при първичен непоколебим режим.

През май 2017 година съдът наложи 1 година затвор и на 40-годишен мъж от ромския кв. “Надежда” в Сливен. Той бе откраднал детайли от спирачките на товарен трен, до момента в който композицията била на жп гарата в Сливен.

Аналогични проблеми имаше и с жителите на видинския ромски квартал „ Нов път ”. Край гетото минава ж.п. линията за границата с Румъния. С построяването на инфраструктурата за Дунав мост 2 двуметрова бетонна ограда отдели високоскоростната ж.п. линия от ромската махала.

Чужбина


В Англия ги арестуват незабавно


Получават присъди и санкции

 03_10 Трима младежи на по 15 години бяха мигновено задържани, откакто хвърляха камъни по трен, преминаващ край Бирмингам, Англия преди през октомври 2015 година Те бяха хванати доста бързо, тъй като предвидлив чиновник на железниците, пътуващ във влака, съумял да ги снима с мобилния си телефон. Още на идващия ден те бяха разпознати след малко претършуване на учебните заведения в региона от полицията. Младежите се изправиха пред Съда за малолетни. Всеки от тях получи по 12 месеца условна присъда и 250 лири санкция.

Във Филаделфия, Съединени американски щати


Камък умъртви 8 и рани 200 във трен


8 души бяха убити и над 200 ранени, когато на 15 май 2015 година пътнически трен на компанията „ Амтрак ” дерайлира във Филаделфия, Съединени американски щати. Като причина за излизането на влака от релсите се показва камък, хвърлен по влака, който строшил предното стъкло на кабината на машиниста. Преди години влаковете в Америка имаха защитни мрежи срещу камъни на предните стъкла. По-късно те бяха сменени от противоударни, само че обаче очевидно поддават при по-висока скорост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР