116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от

...
116 преписки с висок обществен интерес и засягащи хора от
Коментари Харесай

МВР огласи 116 знакови казуса, смачкани от прокуратурата

116 преписки с висок публичен интерес и засягащи хора от властта, които са потънали безследно в прокуратурата, огласи през днешния ден Министерство на вътрешните работи.
Вътрешният министър Бойко Рашков от дълго време повтаря, че прокуратурата бездейства по значимите каузи, които Министерство на вътрешните работи й праща. Според него държавното обвиняване се ослушва дали по тези каузи няма да навреди на Иван Гешев или някогашните ръководещи и по тази причина ги държи на трупчета. Преди дни Рашков даде обещание описът с тези инспекции да бъде оповестен от Министерство на вътрешните работи, което и стана през днешния ден. В него информацията за преписките е много сбита, само че от съпоставката на данните с обществено известни обстоятелства, могат да бъдат разпознати доста от случаите, които са знакови за последните години.
Сред преписките да вземем за пример е сигналът на Светослав Илчовски до Министерство на вътрешните работи. Преди година пред депутатите от комисията по проверката Илчовски описа за оказван сериозен напън от хора в ГЕРБ върху бизнеса му и за давани суми за гарантиране на мира. Крупният земевладелец приказва и за фотосите на кюлчетата в дома на към този момент някогашния министър председател Бойко Борисов. Бизнесменът твърди, че разполага със запис, показващ кой е направил фотосите - известна плеймейтка, и че кюлчетата са същински и са дарове за рождения ден на Борисов от двама крупни предприемачи. През май 2021 година прокуратурата стартира инспекция по изнесеното от Илчовски. През ноември м.г. "Сега " попита публично какво е развиването по проблема, само че и до през днешния ден няма отговори от държавното обвиняване. Според портала на прокуратурата за инспекция на преписки по номера им, за тази се "очакват материали от различен орган за решение на преписката ".
Друга кореспонденция е обвързвана с небезизвестната охранителна компания "Делта гард ", за която неотдавна съдът удостовери отнемането на лиценза на първа инстанция. На 21 юни 2021 година Министерство на вътрешните работи е пратило кореспонденция на Софийската градска прокуратура с мнение да бъде формирано следствие за данъчни закононарушения, защото проверка на охранителната компания е открила данъчни отговорности в огромни размери.
През октомври 2021 година Министерство на вътрешните работи е препратило на Софийската районна прокуратура с мнение за правно мнение и отношение по подготвеност сигнал от вицепремиера Асен Василев открити обстоятелства, свързани с удълбочаването на канала на пристанище Варна. Работата по водното трасе стартира преди две години, откакто в региона като вложител (портът в село Езерево и Топлоелектрическа централа "Варна ") се появи Ахмед Доган. Изложени са данни, че държавното дружество "Пристанищна инфраструктура " е било финансирано от бюджета с 11 млн. лева годишно, преди да му бъде предоставен планът по удълбочаването. През 2019 година, 2020 година и 2021 година финнасирането му се усилва до 470,5 млн. лева
Наскоро Антикуропционният фонд разгласи, че Държавното дружество "Пристанищна инфраструктура " е нарушило Закона за публичните поръчки, възлагайки „ ин хаус “ процедура за удълбочаване на държавното сдружение „ Транспортно строителство и възобновяване “ (ТСВ). Било е ясно, че сдружението няма потенциал да извърши сходни услуги, а и предметът му на активност е напълно друг. В следствие в нарушаване на закона ТСВ превъзлага активността на частни реализатори - консорциума „ Европейски Съюз Билд “. Договорът с него е за 393 млн. лева, от които досега са платени съвсем 370 млн. ТСВ подписва контракти и с други реализатори на стойност 43 млн. лева Но вместо от „ Европейски Съюз Билд “, в последна сметка активността във Варненското пристанище е осъществена от профилирани съветски кораби дълбачки, благосъстоятелност на компанията "Гидрострой ", записана в Калининград.
В листата е и историята, станала известна като "Осемте джуджета ". През октомври 2021 година Министерство на вътрешните работи е изпратило информация по проблема на Върховната касационна прокуратура и досега няма информация за придвижването на преписката.
Като затлачено дело Министерство на вътрешните работи сочи и това за престъпления при строителството на Автомагистрала "Хемус ". През януари Софийската градска прокуратура трансформира в очевидец по делото и Рашков, само че три месеца по-късно има единствено един обвинен по случая на ниско равнище.
Неизвестна е и ориста на кореспонденция, обвързвана с имотни покупко-продажби на дамата до основния прокурор Детелина Ханчева. Документите са пратени от Министерство на вътрешните работи в прокуратурата при започване на годината и придвижването по тях не е известно. Такава е и ориста на сигнала по абсурда "Жоси ". В този сигнал се твърди, че през 2013 година притежателят на млекопреработвателното дружество "Жоси " е изискал подпомагане от Гешев, в подмяна на което той е трансферирал на неговия татко 2% дял от компанията си.
В Министерство на вътрешните работи нямат информация и какво се случва със сигналите против Делян Пеевски, подадени от гражданското съдружие "Боец ". Тези сигнали са изпратени до спецпрокуратурата през януари, защото Пеевски е народен представител и пълномощие да го проверява има спецпрокуратурата. Както "Сега " писа неотдавна, спецпрокуратурата отхвърли да образува следствие против Пеевски по отношение на ликвидация на парцели, както и за "Досиетата Пандора " и "Магнитски ".
В листата със затлачените каузи е и формираното от Министерство на вътрешните работи по необходимост следствие за изнудване на Васил Божков, по което на 17 март за 24 часа бяха арестувани Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Прокуратурата отхвърли да ги упрекна, само че показните дейности на Министерство на вътрешните работи я принудиха да инициира разпита на Божков от Дубай в качеството му на очевидец. По това дело за през днешния ден да даде показания е свикан и министър председателят Кирил Петков. Точно въз основата на негови показания Министерство на вътрешните работи започва и следствието, по което в този момент прокуратурата е принудена да работи. В петък се разбра, че по това дело прокуратурата желае от НСО записите от камерите за видеонаблюдение в Министерски съвет, само че не за времето, в което Божков твърди, че е давал подкупи на някогашните ръководещи, а за интервала 23 февруари до 23 март т.г.
Сред преписките в листата на Министерство на вътрешните работи има и доста, свързани с локалната власт в София и в страната, със строителството на детската болница и с най-различни други планове.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР