115 тела стоят изоставени в моргата на Александровска болница в

...
115 тела стоят изоставени в моргата на Александровска болница в
Коментари Харесай

Стотици изоставени в моргата на Александровска болница при живи роднини

115 тела стоят изоставени в моргата на Александровска болница в София. Те имат родственици, само че околните отхвърлят да ги погребат. Това стана ясно след следствие на Миролюба Бенатова по Нова тв. Дупка в нормативната уредба разрешава на околните да вземат завещание, без да се погрижат за починалите си родственици.

" Трупове има двойно повече, в сравнение с е потенциалът на тези камери “, разкава правосъдният доктор доцент Апостолов. Някои жертви на закононарушения са освободени от прокуратурата, а на други бездомници е открита самоличността и те са заровени служебно. Остават тези, които имат живи родственици. Общината и прокуратурата нямат правото да ги изпишат служебно и те стоят с години в столичната морга.

" За първи път описах за непогребаните в моргата на Александровска болница през 2014-а година. Тогава държавното управление на Орешарски беше още на власт. Оттогава се смениха пет държавни управления, само че нещата не са се трансформирали ", разяснява Бенатова.

„ Няма мощ и предписание, което да принуди тези близки да изпълнят своя човешки дълг “, съобщи зам.-кметът на София доктор Тодор Чобанов. Според него, дълго чаканият Закон за погребално-обредната активност ще вмени обвързване съответно на наследниците да извършат заравяне. Ако това не се случи, то след избран интервал тялото ще бъде служебно заровено, а разноските ще бъдат търсени от околните по правосъден път.

" Казусът е най-вече честен. Иска ми се най-малко тази тематика да не се банализира. Това е метафора за метода, по който подхождаме към проблемите си - набутваме го в килера и затискаме. Но не си даваме сметка, че в един миг килерът се отваря ", разяснява журналистката. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР