115-годишната сграда на Народния театър е домакин на събитието по

...
115-годишната сграда на Народния театър е домакин на събитието по
Коментари Харесай

Софийската архитектура като магнит за туристите, но и за кореняците

115-годишната постройка на Народния спектакъл е хазаин на събитието по плана Европейската културна традиция, кодирана в софийската архитектура като туристически магнит. То ще се организира на 14-и октомври, петък, от 13 часа в ретро интериора в стила от началото на предишния век на Клуба на актьора. ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Зданието на Фелнер и Хелмер е една от основите за развиване на архитектурен туризъм в София – един от най-актуалните и най-печелившите сега в Европа магнити за гости на огромните градове. В нашата столица обаче той занапред следва да се развива, а слагането на основите му е и една от концепциите на плана по Програма Европа на Столичната община. Подробности можете да видите на Facebook страницата на самодейността.

Тук ви представяме някои от най-забележителните здания в София, все такива, които имат настоящи годишнини и си заслужава да бъдат прегледани освен от туристите, в това число българите от чужбина – една подценявана част от гостите на милионния град, само че и от софиянците. Не сме в Европа от 2007 година Поне век по-рано архитектурно към този момент сме били измежду градящите най-красивите сгради на Стария континент.

Първото потомство софийски архитекти, привлечени от Австро-Унгария и подготвените от тях и изпращани със стипендии, работят включително и дружно и се конкурират едни с други, с цел да основат прелестното лице на софийския център, в огромна степен унищожено от терористичните бомбардировки през 1943-44 година, отчасти възобновено при соца и очевидно в сърцето на София през днешния ден.

Софийският замък, който Румпелмайер прави въз основата на Конака от османско време, а Грюнангер приключва като отбор със североизточното крило, е един от най-прекрасните обекти за архитектурен туризъм в София.

Сградата на чиновническото кооперативно сдружение и до през днешния ден е една от най-красивите в София. Проектът е дело на първия български проектант, приключил с княжеска стипендия във Виена през 1900 година Никола Юруков - живата връзка сред европейските майстори и първото потомство техни български ученици и наследници, оформили красивото лице на остарелия център на столицата.

115 година навърши тази година постройката на Централния боен клуб, която е плод на общото творчество на преподавател от Австро-Унгария, в тази ситуация чешки, и негов възпитаник български проектант - Антонин Колар и Никола Лазаров. Което я прави освен едно от знаковите сгради в столицата, само че и знак на връзката сред европейската и нашата културна традиция

Централната баня в София, която следващата година става на 110 година, е една от двете извънредно забавни здания в сърцето на милионния град, които съчетават освен европейския сецесион от Виена с традициите на българското Православие, само че и са плод на взаимното творчество на видни представители на двете архитектурни школи. Заедно основават този шедьовър, смесил културата на Запада и Ориента, ненадминатият австрийски занаятчия Фридрих Грюнангер и нашият Петко Момчилов, подкрепени от Йордан Миланов

115 година навършва една от най-красивите къщи на София - добре възобновеният дом на Яблански, трансфорат в наше време в частен клуб. Тя е дело на посветилия 30 години от живота си на основаването на образа на столицата ни австрийски проектант Фридрих Грюнангер. Той идва 23-годишен у нас и остава, с цел да направи някои от най-прекрасните сгради като североизточното крило на Двореца, днешната турска резиденция на Царя, Софийската Синагога, фантастично съчеталите православния жанр...

110 години навърши прелестната и фамозна с купола си банкова постройка на ул. Раковски, която не просто съперничи, а надминава доста от най-хубавите мостри на австрийските архитекти в София. Дело е на видния представител на първото българско потомство техни ученици и сътрудници Никола Лазаров. В момента тя е в интервал на реорганизация, като цяла София следи по какъв начин ще бъде осъществен ремонтът и ще засегне ли стила и орнаментиката на оригинала.

 

Мария Пенчева

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР