115 години от създаването си чества СУ Св. Кл. Охридски“

...
115 години от създаването си чества СУ Св. Кл. Охридски“
Коментари Харесай

Пещерската гимназия чества 115-годишнина

115 години от основаването си празнува СУ „ Св. Кл. Охридски “ в град Пещера, известно измежду локалните хора още като Пещерска гимназия. Учители и ученици на образователното заведение са подготвили по този мотив поредност от събития, които предстоят на 7 декември.

Уважаеми съграждани, някогашни и сегашни ученици и сътрудници, родители и другари на СУ „ Св. Кл. Охридски “ в град Пещера!

Ръководството, учителите и учениците на Пещерската гимназия Ви канят да споделите техните празнични мигове по случай 115-ата годишнина от основаването на учебното заведение, гласи поканата за искащите да бъдат посетители на празника. 

Тържественото отбелязване на годишнината включва независимата галерия „ Отдаденост “ на Милена Балтаджиева – преподавател по изобразяване в Гимназията. Тя ще бъде отворена за гости на 07.12.2022 година във фоайето на читалище „ Развитие-1973 година “

На същия ден от 17:30 часа в залата на читалището ще се състои театър във връзка на юбилея. В него ще бъдат показани най-важните моменти от историята на училището; възпитаници ще ни върнат в предишното, като възстановят емблематични часове по физическо образование, литература, музика, физика. Спектакълът ще завърши с  празничната емисия на учебната телевизия „ ТИЙН ТВ “, която ще показа настоящите вести, свързани с СУ „ Св. Кл. Охридски “.

Заповядайте на празника на най-обичаното пещерско учебно заведение!



115-годишната история на Пещерската гимназия

Средно учебно заведение „ Свети Климент Охридски “ е правоприемник на Пещерската непълна смесена гимназия. Нейното начало е сложено през 1907 година, когато е открит IV клас (сегашен VIII). Той е просъществувал единствено две години и защото се е издържал финансово единствено от Община Пещера, е бил закрит заради липса на средства.

Ново начало на Гимназията се слага през 1922 година, когато са записани 63 възпитаници в две смесени паралелки в IV клас. Броят на учениците последователно нараства: през 1923 година те са 98, а през идната – 128 в IV, V и VI клас. През 1931 година се открива VII клас. През есента на 1939 година  се открива и VIII клас и учебното заведение става Пълна смесена гимназия „ Св. Кл. Охридски “. През 1940 година, когато приключва първият випуск, учениците са 542, а през 1944 година – 1001. В учебното заведение учат възпитаници от разнообразни обитаеми места. През 1940 година има младежи и девойки от 67 селища отвън Пещера.

През 1925/1926 година Гимназията има най-голям триумф измежду непълните гимназии в Царство България – добър 3,97.

През 1930 година учебното заведение е обещано за образец в Доклада на Учебния кабинет към МНПр – със закупените през образователната година 264 книги и абонирането за 18 списания то е на четвърто място измежду непълните гимназии.

През 1935 година се закупуват принадлежности за духова музика на стойност 70 000 лв., които идват от Германия. Училището разполага със собствен духов оркестър до 1982 година Той е основата на всички училищен и градски учебни тържества.

През 1937 година Учителският съвет избира за патрон на учебното заведение свети Климент Охридски. През 1938 година за пръв път се отбелязва 8.12. – празникът на Гимназията.

На 29 юни 1939 година тържествено се освещава знамето на учебното заведение. Присъстват министърът на националното просвещение проф. Богдан Филов, министърът на търговията Кожухаров и на правораздаването Йотов, както и народни представители.

През 1944 година, макар прекратяването с Указ на образователните занятия в цялата страна, учителите посещават прилежащите обитаеми места и работят с тамошните възпитаници от Гимназията.

На 1.09.1952 година Гимназията се сплотява с Начално учебно заведение „ Христо Ботев “ и с Прогимназия „ П. Р. Славейков “ и се преобразува в Пълно приблизително смесено учебно заведение. В идващите години ръководещите на няколко пъти разделят и още веднъж събират трите учебни заведения, което води и до смяна на наименованието. От 1979 година то е Единно приблизително политехническо учебно заведение „ Климент Охридски “. Тези реорганизации водят до непрекъсната смяна в броя на учениците. От 1944 година до 1989 година този брой е от 295 (1950/1951 г.) до 1384 (1956/1957 г.). За две години в учебното заведение се образоват и деца от Корейската народно-демократична република – сираци от Корейската война. От 1979 година обсегът на класовете е еднакъв – от I до XI (XII) клас.

Поради огромния брой възпитаници занятията се водят на две смени, като се употребяват и други здания. През 1961 година се пристрояват две нови крила, само че това единствено отчасти взема решение въпроса с дефицита на образователни пространства. През юни 1972 година стартира градежът на новата постройка на учебното заведение, който приключва през 1979 година Новата постройка, в която и в този момент се обитава учебното заведение, има 28 класни стаи, кабинети, лаборатории и складове по биология, химия, физика, две работилници, стол, лекарски и зъболекарски кабинет. Фоайетата са просторни и във всяко има  чешми с питейна вода. Всяка образователна стая разполага с шрайбпроектор, грамофон, диапроектор, с многочислени образователни табла. Училището има вътрешна озвучителна система, като във всяка класна стая има радиоговорител, а командният пулт е в учителската стая. Една от стените на физкултурната площадка е украсена с мозаечни пана на спортна тема по случай Олимпиадата в Москва през 1980 година

През този интервал в учебното заведение се реализира отлична учебно-възпитателна активност. През 1961 година Гимназията е наградена с хвалба и 1 000 лв. за II място в Третия републикански обзор на учебно-възпитателната работа и обогатяване на материалната база. Освен това на Гимназията е предоставено пробно да работи по някои нововъведения в образователния развой.

През образователната 1968/1969 година в учебното заведение се реализира пробна донаборна подготовка на учениците. Тя минава в два стадия, като вторият е посетен от  представители на Централен комитет на ДКМС, Министерство на народната отбрана, ОК на ДКМС, Военния отдел на ОК на Българска комунистическа партия – Пазарджик, отдел Просвета, от военна делегация на Чехословакия.

През 1970 – 1972 година на учебното заведение е предоставена пробна работа по примерна стратегия за комунистическо образование на учениците. 

През 1969 година в учебното заведение се основава първият в България клас-автомат КОМ-ПАК-69 (контролно-обучаваща машина – пещерски автоматизиран клас). Идеята е заета от Съветския съюз, само че решаването на конструкторските и техническите проблеми е дело напълно на учителя по физика Матей Терзиев и гл. ас. (по-късно професор) Петър Галанов. Целта на класа-автомат е да се реализира тестово изпитване на учениците с автоматизирана инспекция и оценка на тестванията. Това в този момент правим на компютъра с няколко натискания на бутони. Но и в този момент не си даваме сметка какъв програмен продукт стои зад онлайн тестванията и по какъв начин са програмирани те. През 1968 – 1969 година въобще не може да се мисли за електронни системи. Изпълнението на КОМ-ПАК-69 е напълно електро-механично.

Във връзка с този клас-автомат през образователната 1972/1973 година Гимназията е базова за различен опит – програмирана оценка и инспекция на учениковите познания.

През 70-те и 80-те години учебното заведение е базово по пробното внедряване на новото образователно наличие от IV до VIII клас. На откритите уроци участват учители от Южна България, а в часовете с КОМ-ПАК-69 – студенти и учители от чужбина.

През тези две десетилетия извънредно сполучливи са спортните изяви на учебното заведение. През 1969 година гимнастическият тим е на I място на Републиканската гимнастическа спартакиада. През 1974 година група от 50 средношколки е преди всичко в Южната зона на Републиканската спартакиада по случай 30-годишнината от 9 септември. През 1986 година е на II място в Ученическите средношколски игри във Велико Търново. От 1971/1972 г в продължение на три години гимнастическият тим е областен отличник, а през 1974/1975 година е на второ място. Гимназията е областен отличник и при младежите, и при девойките по гимнастика от 1978 година до 1981 година в това число, както и през 1985 и 1986 година Само през 1984 година девойките остават на второ място, само че момчетата още веднъж са първенци. Тези триумфи се повтарят и при пионерите 1987 година, когато двата тима още веднъж са първенци. В доста от тези надпревари възпитаници от Гимназията печелят съвсем всички самостоятелни надпревари. Като самопризнание за триумфите на учениците след 1980 година окръжните средношколски гимнастически надпревари се организират в салона на новата постройка. Тези триумфи дават съображение да се приказва за пещерска школа в средношколската гимнастика. Те са невъзможни без всеотдайността на Димитър Ангелов – учителя по физическа просвета, който слага подготовката на научна основа.

Силно развито и е Движението за ТНТМ в учебното заведение. В него влизат разнообразни креативен колективи, като през годините се трансформират и тематиката на клубовете, и техният брой. Повечето клубове имат съответна практическа устременост и са свързани с новите специалности – информатика, екология, лека индустрия, биотехнология, ракетомоделизъм, корабомоделизъм,  радиотелеграфия, радиозасичане, компютри и т.нат. Някои от тях се организират в предприятията и се управляват от експерти от съответното дружество. През 1983/1984 година в ТНТМ влизат три креативен колектива и 28 кръжока с 450 участници – 60% от учениците. В Пазарджишки окръг обсегът през тази образователна година е 55%. Някои от експонатите на ТНТМ се класират за зонални и национални прегледи на Движението.

Гимназията става първото учебно заведение в общината, в което навлиза компютърната техника.  През 1984/1985 година са доставени първите три компютъра за образование, закупени със средства от Общинския национален съвет, а през идната образователна година е оборудвана специфична зала с 12 компютъра, дарени от предприятия в града. Формирани са 6 компютърни кръжока за възпитаници и 2 курса за учители. Училището става център, в който получават начална компютърна просветеност чиновници от Общинския национален съвет, Министерство на вътрешните работи, болничното заведение, Директива за птиците „ Антон Иванов “.

През ноември 1989 година учебното заведение е един от домакините на XXXV Национална конференция на учителите по химия на тематика „ За възпитателните функционалности на образованието по химия в междинното учебно заведение “. В учебното заведение се организират съвещанията по тематиката „ Формирането на теоретичен светоглед посредством образованието по химия “, като са изнесени 16 научни известия. На извършения по едно и също време с Конференцията Национален преглед-конкурс на кабинетите по химия Гимназията се класира на второ място.

В годините след 1989 година съществена задача пред учебното заведение е адаптирането към новите условия и запазването на качествено обучение. Това става основно посредством специализиране и профилиране на образованието.

В IV клас се открива се паралелка със засилено образование по математика, а в I клас – музикална паралелка със засилено проучване на музика, както и друга с ранно чуждоезиково образование.

През 1995 година към учебното заведение е основан танцов отбор „ Славейче “, който последователно се трансформира в общински.

През м. май 1999 година Групата за достоверен и стилизиран фолклор към учебното заведение е преди всичко в Старопланинския събор „ Балкан Фолк “ във Велико Търново.

Първоначално в гимназиалния курс се реализира банкет в паралелки с икономическа устременост: Фирмена администрация “, „ Мениджър на приблизително европейско равнище “, „ Организатор на междинен и малък бизнес “, „ Стопански мениджмънт “. В последните години учениците се образоват в направление „ Софтуерни и хардуерни науки “.

През 2005 и 2010 година постройката е санирана и придобива изцяло актуален тип, като дава отговор и на условията за енергоефективност.

През 2019 година МОН отпуска 142 000 лв. за цялостно възобновяване на техническото съоръжение, като във всеки кабинет има плазмен екран и лаптоп; напълно са оборудвани три компютърни кабинета; в постройката има видеонаблюдение със система за лицево различаване.

В интервала 2005 – 2017 година учебното заведение реализира обилни триумфи на олимпиадите по химия и запазване на околната среда с помощта на учителя по химия Дима Зънгарова. Ученици постоянно се класират за Националния кръг, като през образователната 2010/2011 година Васил Златанов е на трето място.

През 2006/2007 година и през 2008/2009 година тимовете на Гимназията за Защита при бедствия, повреди и произшествия се класират за националния кръг, като през 2009 година тимът печели трето място.

През 2016 година Красимир Каргов от VI клас е на второ място в Националния конкурс за детска приказка, проведен от Столичната община, с творбата си „ Пияната бездна “.

Училищната активност е немислима без Ученическия съвет, който реализира годишни благотворителни начинания, излъчва излъчвания на първата в Пещера младежка телевизия, реализира авторския театър „ Легенда за безсмъртната обич “.

Учениците постоянно печелят призови места в разнообразни районни надпревари и състезания.

Признания Гимназията получава от най-високо равнище – с Указ № 206 от 21 май 1957 година на Президиума на Народното събрание учебното заведение е наградено с медал „ Кирил и Методий “ – II степен, а с Указ № 1225 от 20 май 1982 година на Държавния съвет на Народна република България – с медал „ Кирил и Методий “ I степен.

През образователната 2021/2022 година в СУ „ Св. Климент Охридски “ работят 33 педагогичен експерти, 64% от които имат клас-квалификация: един е с I ПКС, трима са с II, един е с III, 10 са с IV и шестима са с V.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР