115 000 лева са били източени от сметките на двама

...
115 000 лева са били източени от сметките на двама
Коментари Харесай

Източиха 115 000 лева от сметките на двама бизнесмени

115 000 лв. са били източени от сметките на двама предприемачи от Карловско. Това е станало преди към месец посредством 23 транзакции по 5 000 лв..  Съмненията са за нова лъжлива незаконна скица с потреблението на персонални данни, съобщи Българска национална телевизия.

Според юриста на пострадалите Гънчо Гънчев става въпрос за проведена незаконна група, която цели източване на сметки, посредством онлайн банкиране. По неговите думи са забъркани счетоводителка, чиновници на мобилен оператор и банковата институция.

По случая пострадалите са сезирали ГДБОП и банката, само че все още нямат отговор. Не е ясно дали финансовата институция ще възвърне средствата на бизнесмените.

На 8 септември единият от тях, който се занимава с продажба на климатици видял, че в сметката му  липсват 40 000 лв.. Притеснен и шокиран незабавно звъннал на счетоводителката си. Тя не вдигнала и отишъл до дома ѝ. Направило му усещане, че  отказала да ревизира дали има и други нейни клиенти, на които липсват пари от сметките.

" Тя вика: " Аз нищо не съм нареждала " - спокойна, чак учудващо. Тогава я попитах: " Имаш ли други клиенти, тъй като не ги познавам " и ѝ споделям: " Добре, влез и ревизира неговите средства или единствено аз съм ощипаният ". " Ами, то преносимият компютър ми е в офиса, не мога да видя, обади се на индивида. То към този момент е късно, за по кое време да му звъня, каквото е станало, е станало... ", споделя пострадалият Илия Кавръков.

Другият излъган предприемач е в строителния бизнес. Той схванал за казуса чак на идващия ден, след позвъняване от счетоводителката. Общото сред двамата мъже се оказват тя и банковият клон, който употребяват.

" На 9 септември тя ми звънна, че има проблем със сметката и не може да прави онлайн банкиране, тъй като тя е оторизираният човек. Отивам в банката и виждам, че липсват 75 000 лв. ", споделя Али Халил.

Счетоводителката изясни, че на 8 септември към 11.00 часа се появил проблем с телефона ѝ. Не можела да се обажда и да получава повиквания. Влязла в електронната си поща и видяла мейл от мобилна компания да отиде да си получи новата карта. Отишла до локалния офис и си взела пластика. По същото време сред 11.00 и 13.30 часа са били осъществени и транзакциите на пострадалите.

" Разпечатах го, видях че подписът не е мой, незабавно отидох, само че до момента в който процедурата да спрат остарялата пластика, да задействат новата и минаха 2 часа и половина, и на мен, до момента в който ми се задейства получих код за удостоверение за сумата от 5 000 лв., само че моята логичност беше откакто не въведа този код, тези пари няма по какъв начин да излязат ", изяснява Златомира Богоева, която е счетоводител на пострадалите.

Според нея става въпрос за злотворен програмен продукт, посредством който са били прихванати персоналните й данни, с цел да бъде получен достъп до банковите данни на нейните клиенти. По този метод били фалшифицирани и нейните документи, посредством които са били осъществени транзакциите.

" " Троянски кон " ясно. Гледа ли са къде може да се пипа, единствено не знам по какъв начин са разбрали на кой телефонен номер се изпраща смс, добави тя.
Единият от пострадалите я попита за какво не е уведомила сътрудника му от Розино.

- Защото не знаех, че се е случило и с него. Сега се извинявам, само че желаех въпреки всичко по някакъв метод да се защитя ", отговори Златомира Богоева.

Адвокатът на двамата предприемачи разяснява, че най-вероятно става въпрос за проведена лъжлива скица, в която са взели участие повече от двама - трима души. Той съобщи, че имат съображение да смятат, че счетоводителката е забъркана и има пропуски в системата за сигурност на банката.

" Моят клиент Илия Кавръков ѝ оповестява, че има проблем на 8-ми септември. Той категорично ѝ е споделил, че може да има и други, с цел да не станат жертва на въпросната скица. Тя не подхваща нищо. На другия клиент Али парите са му изтеглени на 9-ти. Има една безспорна индиферентност в случай, че тя е схванала че има повтаряне на нейната телефонна карта. Искам да попитам и банката - кой следи за транзакциите в случай, че от фирмени сметки стартират да текат транзакции към лица, които в никакъв случай не са били контрагенти на въпросните компании ", сподели бранителят Гънчо Гънчев.

Той добави, че сходна скица на източване на пари е имало и в Пазарджик преди към месец и половина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР