112 деца от ученически отбори от 28-те области в страната

...
112 деца от ученически отбори от 28-те области в страната
Коментари Харесай

112 деца показаха умения в състезание за защита от бедствия

112 деца от училищен тимове от 28-те области в страната два дни посочваха познания и умения по какъв начин се работи при бедствия, пожари, химическа повреда и оказване на първа долекарска помощ на ХVІІ национално съревнование " Защита при бедствия, пожари и изключителни обстановки ”. Надпреварата е част от Националния календар за извънучилищни действия на Министерството на образованието и науката за образователната 2018/2019 година, а хазаин за втори следващ път е община Стара Загора. " Днес ще се състезавате и ще покажете какви умения имате за отбрана при бедствия, пожари и повреди. Напоследък времето ни изненадва и би трябвало да имаме подготвеност да се противопоставим на стихиите. Пожелавам на всички положително наличие и присъединяване, и дано най-хубавият завоюва, " пожела на участниците заместник-кметът Иванка Сотирова. „ Това, че сте тук значи, че към този момент сте спечелили, тъй като сте най-хубавите от всяка област ", увери децата и Татяна Димитрова, шеф на Регионалното ръководство на образованието, която даде начало на надпреварата.
В първия кръг на надпреварата през вчерашния ден учениците решаваха тест с въпроси по какъв начин би трябвало да се реагира при земетресение, наводняване, мощен вятър, гръмотевична стихия, радиоактивно и химическо замърсяване. Във втория кръг демонстрираха на практика умения, експедитивност и предвидливост като мериха сили, преминавайки през 4 образователни центъра. В „ Защита при бедствия “ състезателите посочваха уменията си за реакция при земетресение и наводнения, в „ Защита при промишлени повреди и радиационно замърсяване “ - по какъв начин се работи с противогаз, умения за херметизиране на прозорци, порти и отдушници, отбрана на артикули от радиоактивно замърсяване. В третия образователен център „ Първа помощ “  те демонстрираха уменията си в оказване на първа помощ и подговяне на потърпевш за превозване. Как се работи при пожари посочваха в образователен център „ Противопожарна отбрана “. За победител в оспорваната конкуренция, журито с ръководител контрольор Джина Асенова и членове основен контрольор Стефан Стефанов и контрольор Владимир Николов, охредели тима на област Видин от Математическа гимназия „ Екзарх Антим “. На половин точка след тях се подреди отборът на Кърджали от Основно учебно заведение (ОУ) „ Отец Паисий “ - с. Жълтуша, а трети е старозагорският тим от Шесто ОУ „ Свети Никола “. Учениците от ямболската Природо-математическа гимназия „ Атанас Радев “ получиха специфичната премия на Българския червен кръст (БЧК) в Стара Загора за най-добре показал се тим в първа долекарска помощ. Наградите на спечелилите връчи регионалният шеф Гергана Микова.
Състезанието ревизира равнището на знанията за деяние при рискови обстановки, добити при  обучението в учебно заведение и възпитава у децата възприятие на взаимопомощ и ги учи да работят в екип при спешни обстановки.
Организатори на надпреварата са Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” в Министерството на вътрешните работи и Националният замък на децата при просветителното министерство в партньорство с община Стара Загора и старозагорското поделение на БЧК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР