111-метров пилон в Родопите ще трябва да накара света да

...
111-метров пилон в Родопите ще трябва да накара света да
Коментари Харесай

Частен пилон с държавни пари. Какво знаем за изливащия се бетон в Рожен

111-метров стълб в Родопите ще би трябвало да накара света да приказва за Българuя " с yважение и респект ". Цената му е 1 млн. лева, които към този момент съвсем са събрани от дарения. Пари дава и страната. Много компании подаряват труда си, с цел да стане оборудването факт. Кому е нужно това?

Хем " частен план ", хем " самодейност на страната ". Строи се с пари от дарения, само че държавни предприятия се оказват измежду донорите. Води се " преместваем обект ", само че желанието е да поостане задълго и за задачата се изливат тонове бетон във пиедестал посред земеделска земя. Природозащитници и адвокати се съмняват в законността, само че институциите споделят, че документите са изрядни.

Става въпрос за към този момент строящия се 111-метров стълб в местността Рожен в Родопите, на който ще се развее голямо българско знаме - с повърхност от 1110 кв.м. Пилонът е показан като най-високия в Европейския съюз и ситуиран на най-голямата надморска височина в света - 1430 м. По проект оборудването би трябвало да бъде готово за откриването на обичайния народен събор на националното творчество и отглеждането на животни в Рожен през юли.

Всичко това коства тъкмо 1 млн. лева , е пресметнала иницииралата плана фондация “Наследство в бъдещето ” , която е уредник и на събора в Рожен.

Парите се събират от ноември 2022 година посредством дарителската акция “България заслужава ”, която е под патронажа на президента Румен Радев . В същото време под напън от негово име държавни предприятия подаряват пари. Това става по време на ръководството на служебния кабинет на Гълъб Донев , назначен от президента. От президентската институция досега не са дали отговор на въпросите на Свободна Европа по тематиката.

Около плана се появиха редица подозрения - за законността му, за неналичието на бистрота при събирането на парите и отчетността им, а към името на ръководителя на фондацията основател Симеон Караколев - смущаващи обстоятелства и съмнителни условия.

След първата копка на поляните на Рожен природозащитници показаха угриженост за екологичните последствия от замърсяването в естествения парк. След инспекция на три министерства обаче - районното, екологичното и земеделското, се оказва, че всичко е изрядно.
 Хиляди тонове бетон се изливат във фундамента на пилона
В общественото пространство текат диспути за методите на изложение на националното самочувствие и съзнание.

" Не мога да допускам по какъв начин може да има такова опълчване на българи против българи за знамето ", сподели пред Свободна Европа Караколев, създателят на концепцията за пилона.

Какво знаем до момента за пилона на Рожен с националния байрак?
Кой е Симеон Караколев
Той се показва като родолюбец патриот, а като доказателство за това показва националните събори, които провежда - на овцевъдите и тези в Разлог и на Рожен.

Симеон Караколев е член на Консултативния съвет по отглеждане на животни към Министерството на земеделието и храните и на Съвета по генетични запаси в отглеждането на животни. Работи и по учредяването на Съюз на овцевъдите в Европа.

Той се занимава с овцевъдство от 2003 година Основател е на Националната овцевъдна асоциация и ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. През 2006 година учредява Национална асоциация за отглеждане на синтетична популация българска млечна овца.

През 2012 година слага началото на Националния събор на овцевъдите в България, а през 2015 година основава сдружението “Рожен – завещание в бъдещето ”. Още същата година провежда и събора на националното творчество и отглеждането на животни в местността Рожен в Родопите.

Сдружението получава пари от Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ), се вижда от финансовите му доклади. Според Караколев това е поради собствеността и поддръжката на ливадите в местността Рожен.

“ДФЗ заплаща на 60 хиляди аграрни производители. Ние сме един от тях, тъй като арендоваме повече от 500 дка ливади. Сдружението коси и продава бали и поддържа земята в положително екологично положение ”, сподели Караколев.

Справка на Свободна Европа в Търговския указател демонстрира, че Караколев, с изключение на отпред на сдружението и фондацията за Рожен, е ръководител или съпредседател в десетина браншови асоциации и сдружения с нестопанска цел, както съучастник в две компании - " Моника 04 " и “Виктор 04 ”. Те са с наложени запори с искове за стотици хиляди левове, както и задължения за стотици хиляди левове.

" Моника 04 " е с натрапен запор през 2011 година от комисията за лишаване на нелегално имущество с цена на желае близо 237 хиляди лева През 2015 година като съучастник във компанията влиза Петко Митов , става и шеф на мястото на Караколев. Фирмата има над половин милион лв. задължения към снабдители. През 2017 година запорът на " Моника 04 " е вдигнат от Районния съд във Велико Търново.

Фирмарта " Виктор 04 " също е с натрапен запор - от банка ДСК през 2015 година поради дълг от над 260 хиляди лева

И двете компании за последно са разгласили финансовите си доклади през 2013 година, от които се вижда, че са с задължения за стотици хиляди левове.
Управителят да си носи отговорносттаСимеон Караколев
“Тези компании не действат от повече от 12 години. Аз съм съучастник в тях, не шеф. Управителят да си носи отговорността ”, сподели Караколев пред Свободна Европа.

Отделно във Върховния административен съд сега тече дело против сдружението за отглеждане на млечни овце на Караколев с акт за обществено държавно взимане за над 1 млн. лева Той е публикуван от ДФЗ въз основата на отчет на европейската работа за битка с измамите ОЛАФ “за основаване на изкуствени условия за непозволено приемане на пари от Европейски Съюз и от националния бюджет ”.

Това е втората инстанция, пред която Караколев апелира решението на Великотърновския административен съд от януари 2023 година

“По този проблем имам извоювани 11 каузи против ДФЗ, ще печеля и това ”, сподели той.
Частен план със статут на краткотраен и желание за непрекъснат
На уеб страницата на самодейността за пилона са изредени задачите на плана: повишаване на “енергията на знамето ” нависоко, основаване на “притегателен център за чист български национализъм ”, “връщане на вярата в гражданския групов национализъм ”, каране на света ga “заговори за България с почитание и респект ” и други

“Аз не го върша за себе си това нещо, не си го поставям в двора. Това знаме милиони хора на година ще се стичат да го гледат ”, сподели Караколев пред Свободна Европа.

Всъщност парцелът, върху който се построява пилонът, е благосъстоятелност на неговото съдружие “Рожен - завещание в бъдещето ”. Той е платен през март 2016 година от Славчо Петков , демонстрира информация в службата по вписванията в Смолян.

През април 2023 година сдружението го дава за краткотрайно (за период от 3 години) и безплатно прилагане на личната си фондация “Наследство в бъдещето ”. През юни 2023 година фондацията получава право на градеж на пилона от община Смолян върху пиедестал от 256 кв.м, се вижда от справката.

След появяването на първите фотоси на излят стотици тонове бетон във фундамента на пилона се надигна неодобрение в обществените мрежи. Съмненията бяха за законността на оборудването и дали няма екологични нарушавания. Първо министерството на околната среда, а след това и още две министерства, споделиха, че няма никакви нарушавания нито в построяването на пилона, нито в документите му.

Проверка на локалната екоинспекция сподели, че пилонът не се намира в предпазена зона, по тази причина не предстои на оценка на влияние върху околната среда. Екоминистърът Юлиан Попов по-късно повдигна въпроса за неналичието на ландшафтно законодателство в България, което да пази гледката.

“Дали тя е социална полезност ", сподели той пред БНР и пое ангажимент да работи по въпроса.

Министерството на районното развиване сподели, че няма отношение към пилона, а министерството на земеделието - че Областната дирекция „ Земеделие “ (ОДЗ) в Смолян е издала позволение за смяна на предназначението на земята след регулярна процедура.
Разрешението за градеж и слагане е издадено от основния проектант на община Смолян
Предоставена е скица за слагане на краткотраен обект. Разрешението за градеж и слагане е издадено от основния проектант на община Смолян, а общината ще управлява градежа на плана, се споделя в прессъобщението на министерството на земеделието.

Главният проектант на Смолян Борислав Димитров е издал в действителност две позволения за издигането на оборудването. Едното е за построяването на фундамента, другото - за монтирането на пилона, който е категоризиран като преместваем обект.

Разрешенията на архитекта са издадени въз основа на решение и мнение на ОДЗ. Решението гласи, че близо 200 кв. м от земеделската земя могат да се употребяват краткотрайно (за период от 3 години) за неземеделски потребности - за пилона като преместваеми обект. В мнението на ОДЗ написа, че по отношение на слагането на пилона е нужно да бъде построен пиедестал, с което дава единодушие да бъде осъществено подземно строителство на оборудване в земеделската земя.

Не е нужно решение на локалния общински съвет, тъй като парцелът е частен, сподели арх. Димитров. Не е нужно да се показва и обстоен организационен проект за градежа в земеделска земя, в случай че има решение на ОДЗ, добави той, тъй като теренът няма да бъде урбанизиран.

Необходимо е обаче изменение на общия организационен проект (ОУП) на Смолян. “Има самодейност за смяна, която най-вероятно ще влезе за гласоподаване на идната сесия на общинския съвет. Но тя не е особено за пилона, а поради пропуски в Общ устройствен план и взех решение да го изменим тотално. Може би и пилонът ще се заложи в него ”, сподели арх. Димитров.

Но даже пилонът да не бъде включен в Общ устройствен план на Смолян, краткотрайното позволение за слагането му може да се удължава.

“Този период може да се продължава и възобновява и аз ще го върша колкото е належащо ", сподели Караколев.

На въпрос дали това значи, че пилонът няма да бъде демонтиран, Караколев сподели: “Няма нещо на този свят, което да е вечно. Всяко нещо има експлоатационна валидност, за пилона тя е 50 години. ”

Според адв. Веселин Тончев обаче " внушителният стълб " не е преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията тъй като е трайно прикован към фундамента и за трайно прилагане във времето.

“Веднага се вижда, че не е за краткотрайно прилагане ”, сподели той пред Свободна Европа.

Адвокатът цитира и нормативната основа (чл. 56, алинея 1 от ЗУТ), която ясно изброява кои обекти се причисляват към преместваемите. Пилонът не може да се причисли към никоя от тях, сподели той.
Опитват се да заобиколят закона като показват въпросния градеж като преместваем обектАдв. Веселин Тончев
“Опитват се да заобиколят закона като показват въпросния градеж като преместваем обект ”, сподели адв. Тончев.

Петко Цветков от съдружие за дива природа Балкани, сподели, че са подали сигнал до министъра на земеделието и храните, с цел да бъде направена инспекция по закона на земеделските земи.

“Това оборудване, както и да се пробват да го показват, не дава отговор на условията. Съдът ще дефинира кое е законно и нелегално ”, сподели той пред bTV.

“Направена дупка е много дълбока, а насипът ще бъде върнат назад на мястото, от което е изкопан. Няма по какъв начин бетонът да навреди, върху него ще има почва, върху която да се развива съответната растителност “, сподели Мариана Цекова , зам.-кмет на Смолян.
Кой заплаща за пилона
Парите за пилона - 1 млн. лева - са изчислени от фондацията основател въз основата на разноските за всички действия по плана, сподели пред Свободна Европа Караколев. Необходими са още 90 хиляди лева

В първите прессъобщения фондацията уверяваше, че събраните пари, както и донорите – физически и юридически лица, се разгласяват всяка седмица. Тази информация обаче неотдавна, откакто, че държавни предприятия са главните донори.

В писмо до министерства при започване на февруари, с което Свободна Европа разполага, служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев показва плана като " самодейност на страната ".

Той приканва министри от формирания от президента Румен Радев длъжностен кабинет с министър председател Гълъб Донев да дарят пари - “както в качеството си на министри, по този начин и в персонално ". Писмото на Пулев е второто му следващо такова, оказва се от текста му. Първото е било изпратено до министрите през ноември 2022 година

Така към 160 хиляди лева от парите са дарени от държавни предприятия, горските стопанства и общини, на Свободна Европа информация.

До публицистичното привършване на текста от президентството не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа.

Симеон Караколев не вижда проблем в това пилонът да се строи с държавни пари. Пред Свободна Европа той сподели, че се познава с (Явор) Гечев, както и с Александър Пулев.
Министър Пулев доста интензивно се включи, обажда ми се, сподели, че ще предложения сътрудниците си да се включатСимеон Караколев
“Министър Пулев доста интензивно се включи, обажда ми се, сподели, че ще предложения сътрудниците си да се включат. Аз не виждам какво неприятно има в това ”, сподели Караколев.

За прозрачността при харченето на парите той сподели, че огромна одиторска компания е наета да направи одит и той ще стане обществен, когато е подготвен. Караколев не пожела да каже името на компанията, както и цената на дейностите по плана, при изискване, че множеството от тях се вършат от компании безплатно.
Kой строи пилона
Самото знаме с размер 1110 км. м, което ще се вее на водача, е подаяние от шивашка компания в Първомай. То коства 6 хиляди лева и би трябвало да се подменя два пъти годишно, сподели Караколев. Български компании са дарили осветлението, както и видеонаблюдението на пилона.

“Аз като даря знамето на страната, кой щял да заплаща знамето. То щяло да се вее раздрано. Ние като общество за какво би трябвало да позволим нашето знаме да се вее раздрано? Ако се усещаме като някакво общество, ще съберем по 10 стотинки и ще сменим знамето ”, сподели още Караколев.

Строителната компания ПИМК пък е поела превоза на детайлите на пилона от фабриката производител в Турция до България, компанията във Facebook. Тя може би ще осигурни и профилирани машини за височинно строителство.

Фирмата нашумя последно около градежа на стадион " Христо Ботев " в Пловдив, който следва да завърши до края на тази година, 10 години след началото му. Строителството беше започвано и спирано няколко пъти, като в началото нужната сума от 53 млн. лева набъбна на 68.5 млн. лева.

Първо парите идваха от някогашния банкер Цветан Василев и банкрутиралата КТБ, сега стадионът се довършва с пари от страната и община Пловдив. Парите от страната бяха отпуснати по време на ръководството на партия ГЕРБ, от която се ръководи и общината сега.

Изкопът от хиляда кубични метра за пилона се прави като подаяние от компанията " Артстрой " на ръководителя на Областното посланичество в Смолян на Камарата на строителите Асен Соколов.
 Снимка: Фондация
Деца и преподаватели отПрофесионална гимназия по каменообработване в с. Кунино пък са издълбали безплатно на каменна плоча картата на България с послания от 28-те области. Тя ще бъде сложена в основите на паметника. Пилонът е получил и " духовна поддръжка " от всичките религиозни общности в България.

За построяването на структура е образуван екип от най-хубавите български експерти проектанти, преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия и Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков “. Това заяви фондацията при започване на март - без да отбелязва дали трудът им ще бъде заплатен.

Откриването на Пилон „ Рожен “ ще е в навечерието на фестивала на Рожен на 13 юли. То ще е съпроводено от театър с исторически картини онлайн, заря и концерт на естрадната певица Лили Иванова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР