110 мозайки на автори от 8 държави пристигат в Пловдив

...
110 мозайки на автори от 8 държави пристигат в Пловдив
Коментари Харесай

55 майстори показват 110 мозайки в Балабановата къща

110 мозайки на създатели от 8 страни идват в Пловдив за III-тото издание на Международния мозаечен конгрес „ Балкански мостове”, която стартира на 16 април. Някои от творбите са огромни и е било същинско премеждие прекосяването им през няколко граници.

Откриването на форума има алегорично значение и неслучайно е в навечерието на освещаването на Епископската базилика на Филипопол, което ще е на 18 април.

В „ Балкански мостове III” вземат участие 55 създатели. Те ще подредят творбите си в пространството на Балабановата къща в Стария град.



Куратор на събитието е пловдивският създател Крум Шаранков. Той е занаятчия на мозаечния род в изобразителното изкуство. Заедно с представители на Община Пловдив и домакините от ОИ „ Старинен Пловдив”, ще пререже алегорично лентата за старт на упования конгрес в 18 часа в петък.

Творбите са подбрани от жури в състав - проф. Илия Илиев, проф. Емилия Константинова и доцент Елена Кантарева – Дечева.

Целта на новото издание на „ Балкански мостове “ е да покаже, че Пловдив е неповторимо място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и актуалните мозаечни трендове могат да съществуват в благозвучие.



„ Подготвили сме един празник за сетивата, едно угощение от цветове и идейни концепции, посредством които публиката ще съпостави другите мозаечни школи”, сподели ръководителят на Асоциацията на българските мозаисти Крум Шаранков.

„ Балкански мостове III” може да бъде прегледана в сводеста и дълбока зала на Балабанова къща в интервала от 17 до 30 април. Настоящото издание е част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 година и се финансира по съставен елемент 3 „ Гражданска активност”.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР