110 души бяха арестувани в Турция за предполагаеми връзки с

...
110 души бяха арестувани в Турция за предполагаеми връзки с
Коментари Харесай

110 арестувани в Турция в навечерието на президентските избори

110 души бяха задържани в Турция за хипотетични връзки с кюрдски екстремисти, по-малко от три седмици преди президентските избори, осведоми Ройтерс.

Полицейската интервенцията бе фокусирана върху Диарбекир, най-големият град в най-вече кюрдска югоизточна Турция, и беше ориентирана към хора в 21 провинции, упрекнати във връзки със неразрешената бойна група Кюрдска работническа партия, известна още като ПКК.

По думите на прокюрдски народен представител, висши членове на неговата партия, публицисти, художници и юристи са измежду арестуваните при акцията. В навечерието на изборите, от боязън да не изгубят властта, те още веднъж прибягнаха до арести, написа в Twitter депутатът от Демократическата партия на народите Тайип Темел.

Задържаните са упрекнати в обезпечаване на финансиране, набиране и разпространяване на агитация за ПКК, която е избрана като терористична група от Турция и няколко западни страни.

Нарастващата инфлация и публичните рецензии по отношение на това по какъв начин държавното управление се оправи със земетресението, което взе над 48 000 жертви, сложи Ердоган и неговата партия пред най-тежкото предизборно предизвикателство, откогато за първи път пристигна на власт през 2002 година

Кюрдите, които от дълго време се усещат изолирани от турската политика, може да имат решаваща роля на изборите през май. Социологическите изследвания демонстрират добре уравновесена поддръжка сред ръководещия съюз на Ердоган и опозицията, прокюрдската Демократична партия на народите или HDP е евентуален водач.

Партията обаче е изправена пред евентуална възбрана по дело в конституционния съд, в което е упрекната във връзки с ПКК, които тя отхвърля. Нейните претенденти за парламент в този момент се кандидатират под шапката на дребната Зелена лява партия.

Демократична партия на народите не е част от главния опозиционен съюз, само че гневно се опълчва на Ердоган. Тя беше изправена пред репресии през последните години, като хиляди нейни членове, законодатели и кметове бяха задържани или лишени от позициите си поради хипотетични връзки с ПКК.

Повече от 40 000 души починаха в протеста, стартират от ПКК през 1984 година През последните години боевете се изместиха от Югоизточна Турция и в този момент са фокусирани върху Северен Ирак.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР