110 души бяха арестувани в Турция за предполагаеми връзки с

...
110 души бяха арестувани в Турция за предполагаеми връзки с
Коментари Харесай

110 арестувани в Турция в навечерието на президентските избори

110 души бяха задържани в Турция за хипотетични връзки с кюрдски екстремисти , по-малко от три седмици преди президентските избори, осведоми Ройтерс.

Полицейската интервенцията бе фокусирана върху Диарбекир, най-големият град в най-вече кюрдска югоизточна Турция, и беше ориентирана към хора в 21 провинции, упрекнати във връзки със неразрешената бойна група Кюрдска работническа партия, известна още като ПКК.

По думите на прокюрдски народен представител, висши членове на неговата партия, публицисти, художници и юристи са измежду арестуваните при акцията. В навечерието на изборите, от боязън да не изгубят властта, те още веднъж прибягнаха до арести , написа в Twitter депутатът от Демократическата партия на народите Тайип Темел.

Задържаните са упрекнати в обезпечаване на финансиране, набиране и разпространяване на агитация за ПКК, която е избрана като терористична група от Турция и няколко западни страни.

Нарастващата инфлация и публичните рецензии по отношение на това по какъв начин държавното управление се оправи със земетресението, което взе над 48 000 жертви, сложи Ердоган и неговата партия пред най-тежкото предизборно предизвикателство, откогато за първи път пристигна на власт през 2002 година

Кюрдите, които от дълго време се усещат изолирани от турската политика , може да имат решаваща роля на изборите през май. Социологическите изследвания демонстрират добре уравновесена поддръжка сред ръководещия съюз на Ердоган и опозицията, прокюрдската Демократична партия на народите или HDP е евентуален водач.

Партията обаче е изправена пред евентуална възбрана по дело в конституционния съд, в което е упрекната във връзки с ПКК, които тя отхвърля. Нейните претенденти за парламент в този момент се кандидатират под шапката на дребната Зелена лява партия.

Демократична партия на народите не е част от главния опозиционен съюз, само че гневно се опълчва на Ердоган . Тя беше изправена пред репресии през последните години, като хиляди нейни членове, законодатели и кметове бяха задържани или лишени от позициите си поради хипотетични връзки с ПКК.

Повече от 40 000 души починаха в протеста, стартират от ПКК през 1984 година През последните години боевете се изместиха от Югоизточна Турция и в този момент са фокусирани върху Северен Ирак.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР