11 юни е специален ден за Пловдив по няколко причини.

...
11 юни е специален ден за Пловдив по няколко причини.
Коментари Харесай

Фестивал Music Daze - ден първи: От Париж с любов СНИМКИ

11 юни е специфичен ден за Пловдив по няколко аргументи. Не, не е поради старта на Евро 2020 или поради това, че е петък. Заради музиката и чувството, че си жив.

Това стана с помощта на музикалния тридневен фестивал в Пловдив " Music Daze ", който стартира в днешния следобяд. Въобще не е инцидентно, че става въпрос за първия изобщо летен фестивал в България след пандемията, и то тъкмо в града под тепетата, тъкмо под зоркия взор на Альоша.




Определено пловдивчани жадуваха за това и то толкоз мощно, че още при първата нота изригнаха от наслаждение, отвориха душите си и се отнесоха там горе - чисто безусловно на върха на Бунарджика и чисто поетично - към пиршеството на дълго колекционираните страсти.



Ден първи от фестивала " Music Daze " даде мощна поръчка, че точно в Пловдив си заслужава да провежда сходно събитие, че точно тук са най-големите меломани, че точно тук би трябвало да пеят и свирят супер банди и световноизвестни реализатори.




Програмата през днешния ден, както и през идващите два дни, е за всеки по нещо - неповторима палитра от жанрове, които преливат един в различен и рисуват неповторима фестивална картина с неповторими участници и съвършен саунд.



Откриването на първия летен фестивал бе поверено на младата и надарена K. LINA. Дъщерята на добре известния на всички Тодор Батков, който пристигна персонално да почете театралната й изява, показа авторските си планове. К. LINA възпламени искрата на сцената и оттова насетне градусът на заниманието се покачваше с всяка минута.





След нея на сцената се качиха софиянците от " Stop the schizo ". Авангарден алтърнатив завладя сцената. Групата, която е събрала най-хубавото от няколко предходни сполучливи планове, съчетава алтърнатив поп и рок, като твори чудеса на сцената.

Изпълниха някои от най-ярките си части, измежду които и " Драгоман ", което се трансформира в мотив за шеговито подмятане, че имат по-любим град от Пловдив, а точно възпятият в парчето. Със сигурност са трансформирали мнението си откакто видяха по какъв начин публиката им се кефи на n-та степен и се слива с тях в дългочаканата фестивална заедност.



" Stop the schizo " блестящо се откроиха с неподправения си жанр, държание на сцената и демонстрираха родната класа. И наред с всичко " постлаха " за хедлайнерите на вечерта.





Каквото и да се каже за французите " Nouvelle Vague " ще е изцяло незадоволително и ще бледнее пред истината. Боса нова, рок, поп, инди и ню уейв " заляха " сцената за повече от час. Точно за тяхното осъществяване публиката се утрои. Контейлът от стилове и страсти се оказа мощната страна на " Nouvelle Vague ".





Фактът, че накараха тялото на всеки присъстващ да танцува, въпреки и мозъкът му да се дърпа, е индикативен. Меломаните се пуснаха по течението и пяха дружно със своите любимци, които сервираха шлагери и кавъри от творчеството си непосредствено от Париж за Пловдив с доста обич. Сценичната визия, тоалетите и саундът бе показно за класа, жанр и великолепие.






Неслучайно бяха извикани " на бис " два пъти, а театралното им наличие се удължи доста. Вокалистките с по едно и също време галактически и чил навън гласове излязоха боси на сцената, удивиха се от публиката и ахнаха от гледката, защото забиваха сега, в който слънцето залязваше.


Музикантите с френска класа дадоха обещание да се върнат в Пловдив и признаха, че довечера е специфична освен за почитателите, а и за тях, защото не са свирили от началото на пандемията. Сега го направиха за първи път в Пловдив и то по допустимо най-хубавия метод.




Финал на днешната фестивална вечер сложи обичаният в България DJ Burak Yeter.
Сред публиката бе и легендата Тома Спространов.





Първият ден съумя да покаже, че фестивалът на върха на Бунарджика има претенциите да се бори за събитие на годината в града под тепетата, а за какво не и в цяла България. Класата от България и Франция несъмнено задоволи потребностите на Меломаните, а те чакат с неспокойствие утрешния втори ден на фестивала, който ще показа още веднъж качествена стратегия. Вратите отварят в 16.30 часа. Първи на сцената се качва A. L. E. K. S., след него ще забият Krekhaus, Me and my devil и DUB FX feat. Mr. Woodnote.

фотоси от Наташа Манева
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР