11 сектора са включени в новата директива на ЕС за

...
11 сектора са включени в новата директива на ЕС за
Коментари Харесай

ЕК с нови директиви за защита на критичната инфраструктура и кибер сигурността

11 бранша са включени в новата инструкция на Европейски Съюз за отбрана на сериозната инфраструктура, която влиза в действие от през днешния ден. Също от през днешния ден е в действие и директивата за по-висока кибер сигурност в Общността, съобщи БНР.

Новата инструкция за отбрана на сериозната инфраструктура бе препоръчана от Европейската комисия след гърмежите по тръбопроводите " Северен поток " 1 и 2, като посредством нея ще се укрепи устойчивостта й против редица закани, измежду които естествени бедствия, терористични и вътрешни закани или бойкот.

Тя ще покрива секторите енергетика, превоз, банково дело, инфраструктура на финансовите пазари, опазване на здравето, питейна вода, отпадни води, цифрова инфраструктура, обществена администрация, Космос и храни.

Страните членки ще бъдат задължени да одобряват национални тактики и да реализират постоянна оценка на риска, с цел да дефинират кои сектори от инфраструктурата се считат за сериозни или витално значими за обществото и стопанската система.

Директивата за по-висока цифрова резистентност ще покрива доставчиците на услуги за електронна връзка, центровете за услуги с данни, отпадните води и ръководството на отпадъците, както и бранша опазване на здравето..

Страните членки разполагат с 21 месеца, с цел да транспонират и двете наставления в законодателствата си.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР