11 са кандидатите, подали документи за участие в търга за

11 са кандидатите, подали документи за участие в търга за ...

11 кандидати участват в търга за строителството на газовата връзка със Сърбия


11 са кандидатите, подали документи за участие в търга за строителството на газовата връзка със Сърбия, съобщи изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов по време на посещение на сръбския министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович в България.

"Очакваме строителните работи да започнат през май", коментира още Малинов, цитиран от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

, а прогнозната ѝ стойност е 144 млн. лева.

Проектът е от общностно значение и по него има отпуснати 27 млн. евро по механизма Свързана Европа и още 2,7 млн. евро по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", уточни енергийният министър Теменужка Петкова. Тя припомни, че изграждането на тази връзка е сред приоритетите на правителството в областта на сигурността на газовите доставки.

Още по темата
Връзката със Сърбия ще даде възможност за износа на природен газ от България в западно направление. Така Сърбия, както и страните от Централна Европа, ще имат достъп до втечнения газ, идващ от терминала в Александруполис.

През следващата седмица ще бъде обявена тръжната процедура за избор на изпълнител на работата по връзката на сръбска територия, уточни от своя страна Зорана Михайлович.

Линейната част на междусистемната връзка България - Сърбия е с дължина около 62 километра на българска територия и 108 километра – на сръбска. За пълната реализация на обекта се предвижда изграждането на две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция – Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман.

Планираният капацитет на връзката е 1,8 млрд. куб. метра природен газ годишно., с възможност и за реверсивен поток.
Очаква се работите по този проект да бъдат финализирани през май 2022 година.

Строителството на газовата връзка беше заявено още през 2012 година с между премиера Бойко Борисов и тогавашният премиер на Сърбия Ивица Дачич. През годините връзката беше сочена за приоритетен проект, но работата по него буксуваше.

По време на днешното посещение на Зорана Михайлович е било договорено създаването на съвместна работна група между България и Сърбия, която на оперативно равнище да ускори изграждане на междусистемната газова връзка между двете държави.

Източник: investor.bg