11 полицаи са пострадали на протеста срещу зелените сертификатиВ началото

...
11 полицаи са пострадали на протеста срещу зелените сертификатиВ началото
Коментари Харесай

Рашков: Спецпрокуратурата разследва длъжностно лице от община Варна

11 служители на реда са потърпевши на митинга против зелените документи

В началото на 2020 година Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане против длъжностно лице от администрацията на община Варна за това, че от януари 2016 година е управлявал и взел участие в незаконна група за измами и документни закононарушения. Това стана известно от отговор на вътрешния министър Бойко Рашков на въпрос от народния представител Цончо Ганев по време на парламентарния надзор.

Рашков описа, че в службата за битка против проведената престъпност във Варна е постъпила през 2019 година информация за противозаконни дейности от страна на чиновници - специалисти в администрацията на община Варна. Данните били, че са получавани и разпределяни облаги, с което бюджетът на общината е бил ощетен в огромни размери. Направена е била информация, като били събрани данни за корупционна активност, която е изпратена на Спецпрокуратурата. През февруари 2020 година прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане. В хода на следствието са били извършени голям брой разпити и експертизи. През октомври 2021 година е бил изпратен отчет на наблюдаващия прокурор. След това Спецпрокуратурата е изискала материалите от досъдебното произвеждане, само че до сегашния миг няма получени инструкции към органите на Министерство на вътрешните работи, изясни министър Рашков.

На въпрос по отношение на провелия се на 12 януари пред постройката на Народно събрание митинг срещу зеления документ, проведен от партия " Възраждане ", министър Бойко Рашков отговори, че по данни на Министерство на вътрешните работи на събитието са участвали почти към 4-5 хиляди души. Двама души са били арестувани, като в автомобила на единия са били открити нелегално притежавани муниции - пълнител с бойни патрони. При ескалацията на митинга пред постройката на Народното събрание са потърпевши 11 служители на реда. Няма данни за приети в болница жители. Имало е притиснати жители, на които е било оказано съдействието от служители на реда и им е била оказана здравна помощ.

По думите на министър Рашков полицията е показала " извънредно толерантно отношение към протестиращите ". Той напомни, че полицейските чиновници са работили без щитове и персонални средства за отбрана, като по този начин " дадоха знак на протестиращите, че не са техни съперници ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР