11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web

...
11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web
Коментари Харесай

DIr.bg раздаде наградите за добра журналистика Web Report за четвърти път

11 спечелили в разнообразни категории отличи четвъртото издание на Web Report - състезанието за добра публицистика на Dir.bg. Наградите за най-хубавите авторски материали през последната година бяха връчени на специфична гала в клуб " Перото " в НДК.

Конкурсът сплоти в журито си водещи български публицисти от конкурентни медии, които оценяваха материалите за меродавност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически достижения в интервала февруари 2020 - май 2021 година

Над 300 авторски публикации, фото и видеорепортажи от към 100 български публицисти се бориха в категориите Общество, Икономика, Наука и технологии, Култура и изкуство, Истински истории, Спорт. Почетни награди журито присъди още за Видеорепортаж, Фоторепортаж, Подкаст, Млад създател и Майстор на перото.

Победител в категория Общество , която събра максимален интерес от публицистите, е Люба Късова с разтърсващата си публикация в уеб страницата ClubZ " Как България жертва възрастното потомство ". Наградата взе от нейно име нейна близка другарка Нели Бенова, която прочете посланието на Късова.

" Тази премия за мен има изключително огромна стойност, защото татко ми умря през април. Посвещавам тази премия на всички възрастни хора, на чиито плещи сме крепко стъпили и ние и нашите деца ", споделя в посланието си Късова.

Наградата връчи Ирена Цакова, шеф Разрешителни и правни действия, Dundee Precious, която съобщи, че категорията е извънредно близка до тях и пожела на публицистите да надушват историите и намират обстоятелствата.

 Нели Бенова получи премията на Люба Късова в категория
Нели Бенова получи премията на Люба Късова в категория "Общество "
Снимка: Булфото

Като най-хубаво попадение в бранш Икономика журито единомислещо избра разбора на Ивайло Станчев от Capital.bg " Как Русия си взе газопровода и 3 млдр. лв. ". Наградата бе връчена от Мария Желязкова, Head of corp communication, TBI Bank.

" Благодаря на журито. Имаше доста почтени материали. Това е един от може би най-големите планове, които се осъществиха. Как бяха изхарчени едни милиарди и нека в сегашната политическа обстановка да има повече изясненост по този проблем ", съобщи Ивайло Станчев.

 Ивайло Станчев получава премията
Ивайло Станчев получава премията
Снимка: Булфото

Георги Караманев взе премията в категорията Технологии и нововъведения за обявата си " Но...Вината? " за бъдещето на изкуствения разсъдък в новинарския поминък. Той показа, че премия е доста скъпа, тъй като е пенсиониран и занимание публицист.

" Не бива да се даваме на посредствеността, на шефове, на рекламодателите ", прикани Караманев.

Наградата връчи Атанас Райков, старши шеф за Европа и Близкия Изток на Viber.

 Георги Караманев получи премията от Атанас Райков, старши шеф за Европа и Близкия Изток на Viber.
Георги Караманев получи премията от Атанас Райков, старши шеф за Европа и Близкия Изток на Viber.
Снимка: Булфото

Калоян Константинов от Klinklin.bg и неговата публикация " Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България " завоюва в категорията Култура и изкуство . " Внимавайте в Долината на Тракийските царе с изключение на гробниците и камъните са доста. Много е писано за гробницата, толкоз доста пишем, а нищо не става ", сподели Константинов.

Наградата връчи Борислав Велков, шеф на НДК. Той прикани: " Давайте се на културата ".

 Борислав Велков л.ц
Борислав Велков л.ц
Снимка: Булфото

Флорина Иванова от btvnovinite.bg победи в категория Спорт с впечатляващото видео " Да приказваш със сърцето. История за футбол и знаци ". От нейно име премията одобри Влади Лазарова, шефката на спортния отдел в bTV.

" Флорина е в залата по художествена гимнастика във Варна. Лазарова благодари за премията. Тя показа и монтажистът на редакцията Николай Раденков, който има заслугата тази история да доближи до фена и приказва за професионалните качества на Флорина Иванова.

Наградата бе връчена от носителя на международната купа по маратон Петър Стойчев, който съобщи, че спортът е обществен феномен, който сплотява и той ще накара всички нас да бъдем по-трудоспособни и работливи.
" Нека честната и безпристрастната публицистика ви води ", пожела той на публицистите.

 Снимка: Булфото

Истинската история , която завоюва най-вече точки от журито е " Една нощ в кола за спешна помощ: Защо лекар Лунд избра да работи в Германия? " на Мария Костова от bntnews.bg.

" Аз съм редактор на новините по Българска национална телевизия и съм в характерна роля. Този репортаж беше с особена роля за мен, съобщи Мария Костова.

Наградата връчи Кристияна Стойнева, Специалист маркетинг и реклама, Black Sea Gold.

 Снимка: Булфото

" Хиляди мигранти не престават да се събират на турско-гръцката граница " на Георги Палейков от Bulphoto.com е материалът, който взе почетна премия за фоторепортаж.

Той съобщи: " Предпочитам да съм от другата страна да фотографирам. За мен е чест да си получа премията от Иван Григоров ".

Доайенът на българската фотожурналистика Иван Григоров пък означи, че от ден на ден ролята на фотографията се ускорява. " Надявам се това да стане и в България. Надявам се, че ще има авторско право и у нас ", сподели той.

 Снимка: Булфото

Видеорепортажът , отличен в Web Report 2021 e на Владислава Тричкова , оповестен в nova.bg - " Трогателните истории на осиновителите: Да откриеш произхода си на инат на закона ".

Тричкова показа: " Прибирам се с чисто сърце и съвест. Радвам се, че с моя престъпен сектор съумявам да избягам към други тематики ".

Наградата връчи режисьорът Илиян Джевелеков, който изрече уважението си към всички оператори и монтажисти.

 Снимка: Булфото

Най-новата категория на състезанието - подкаст , беше извоювана от Елеонора Тахова от bnr.bg с " Пътят след Дома: Каква е ориста на навършилите пълноправие деца от институциите? ".

" Обществото има потребност да се приказва по чувствителни тематики. Аплодисменти за уредниците, които осветляват качествената публицистика ", съобщи Елеонора Тахова.

 Снимка: Булфото

Тази премия бе връчена от радиоводещият Михаил Дюзев, който съобщи, че с помощта на новите технологии някои хора вещаеха бърза гибел на обичайните медии - като да вземем за пример радио.

" Но подкастът опроверга тази доктрина ", сподели той.

Най-добър млад създател е Катерина Василева от Scoolmedia.com, която взе участие със публикацията си " Сексуалното обучение: Тема табу или лек против пандемията от домашно принуждение? "

" Малко внезапно започнах да се занимавам с публицистика. Давайте допустимо най-вече благоприятни условия на младежите. Ние имаме доста какво да кажем и да реализираме ", съобщи Василева.

Наградата връчи Снежана Тодорова, ръководител на УС на Съюз на българските журналисти. Тя прикани да не се даваме и че това може да бъде девизът на този конкурс.

" Изпитах горделивост, че толкоз положителни публицисти са в тази зала ", показа още Тодорова.

 Снимка: Булфото

Майстор на перото в Web Report 2021 e Божидар Божков от biograph с сантименталната ретро история " Варненските Ромео и Жулиета ".

Наградата връчи известната писателка Здравка Евтимова, която съобщи че българският език е сложен.

" Това, че работите с думите значи, че вие работите за времето ", сподели Евтимова.

 Снимка: Булфото

" Щастливи сме, че работата по Web Report 20201 ни даде опция да прочетем, слушаме и гледаме извънредно качествени материали, подчинени на най-важното в публицистиката - говоренето с обстоятелства. Живеем във време, в което информацията ни залива отвред и по тази причина е значимо да отсеем същинската и справедлива публицистика, която не е спряла да поставя старания и да търси истината. Искам да благодаря на всички участници в следващото издание на състезанието. Вашите изявления са същинската ваксина против вируса на дезинформацията. Интересът към състезанието беше огромен и оценката за това кои са най-значимите журналистически материали се оказа сложна задача. Вярвам обаче, че се справихме добре с помощта на нашето жури от изявени експерти в медиите. Има място за добра публицистика в българския web и Web Report 2021 го потвърди ", уточни при откриването на церемонията по награждаването оперативният шеф на Dir.bg Иван Брайков.

 Снимка: Булфото

Той добави, че състезанието Web Report е конкурс сред положителните създатели, а не сред обособените медии.

" Напротив - той сплотява от ден на ден български медии в идеята да покажем, че има чиста и добра публицистика у нас. Защото единствено дружно можем да преодолеем пречките, които ни отредиха последното място по независимост на словото в Европейския съюз ", добави той.

Брайков изрази благодарностите си както към журито, към спонсорите и сътрудниците на състезанието.

" Далай Лама споделя по този начин: " Хората от медиите би трябвало да имат огромни носове, като на слонове, с цел да надушват политиците, кметовете, министрите и предприемачите. Ние би трябвало да знаем каква е действителността и положителната и неприятната, а не по какъв начин наподобяват нещата ", по този начин водещата на церемонията по награждаването Рени Веселинова прикани създателите за чиста, добра и цената публицистика.

 Снимка: Булфото

Конкурсът Web Report 2021 се организира за четвърта поредна година, проведен от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото надпревари провокира създателите, които пишат по значими за обществото тематики да премерят сили с други като тях, давайки още една естрада на положителните образци в публицистиката.

Цялата информация за състезанието за добра публицистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намерите на уеб страницата webreport.bg или на Фейсбук страницата на състезанието Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен ръководител на журито), Антон Хекимян (Директор " Новини, настоящи излъчвания и спорт ", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и публицист, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио " София ", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание " Мениджър " ), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните публицисти в България), Евгени Димитров (Основател на организация " Булфото " ), Илияна Захариева (Директор " Корпоративни връзки ", А1).

Генерални сътрудници на състезанието са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на състезанието са Hendrick " s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се организира с формалната поддръжка на Съюза на българските публицисти.

Медийни сътрудници на състезанието са Българска национална телевизия, БНР, Българска телеграфна агенция, bTV Media Group, NOVA, списание " Мениджър ", телевизия ММ и организация " Булфото ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР