11% от имащите право на глас са склонни да участват

...
11% от имащите право на глас са склонни да участват
Коментари Харесай

Над 600 хиляди българи в зоната на контролирания вот

11% от имащите право на глас са склонни да вземат участие в изборна търговия. Това излиза наяве от  национално представително проучване на „ Галъп интернешънъл “, извършено дни преди изборите за локална власт в неделя. За поредна година социологическата организация ревизира каква е настройката към „ подтиквано “ или „ наложено “ гласоподаване като задава въпроса: „ Вие персонално, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на локалните избори за даден претендент, партия или коалиция против възнаграждение, различен тласък или по насила? “. Изследването дава визия в известна степен за цялостната големина на явлението „ следен избор “.

Откровено призналите 11% се равняват условно на над 600 хиляди души – от общо към 5.5 милиона непрекъснато пребиваващи у нас и имащи право на глас. Други 8% от запитаните се двоумят и дават отговор, че не могат да преценяват, т.е., известна част от тях могат да се причислят към тези, които намерено признават, че биха продали гласа си, изясняват оциолозите.

 Все отново 81% от останалите споделят, че не биха приели присъединяване в следен избор. Сред тези, които сигурно се чака да гласоподават на тези локални избори, процентът признаващи си също е над една десета.

С вай-висок дял измежду тези, които признават, че биха дали своят вот при тласък или насила, са представители на най-бедните и ниско образованите пластове от популацията, респективно при ромите делът на склонните е 40%. " За поредна година се открива, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на искреност по въпроса за подвластния избор. Това е и косвено отражение на демографската обстановка в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация измежду най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата невъзможност или работодателската насила ", прецизират от " Галъп ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР