11 октомври – 8 декември 2019 г. На 11 октомври

...
11 октомври – 8 декември 2019 г. На 11 октомври
Коментари Харесай

Световни имена в съвременното изкуство гостуват в програмата на Пловдив 2019

11 октомври – 8 декември 2019 година

На 11 октомври в двете най-нови изложбени пространства в Пловдив се откри най-голямата пътуваща немска галерия с истински произведения на енциклопечни имена в актуалното изкуство.

Събитието е главен акцент за годината и е резултат от дейното партньорство сред “Пловдив 2019”, Гьоте институт – България и Института за интернационалните връзки на Германия (ifa).

“Пътуващ музей” беше наречена изложбата от артистичния шеф на “Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

Колекцията включва близо 320 творби, сред които нереална живопис на Герхард Рихтер от 90-те години, картини на Зигмар Полке, рисунки на Йозеф Бойс от 50-те години, обекти и съоръжения на видни представители от придвижването Флуксус, като Волф Фостел и Дитер Рот, ранни фотографии на Волфганг Тилманс и Андреас Гурски, статуи, картини, фотографии и обекти на най-изявените жени-художнички от последни 60 години като Иза Генцкен, Кандида Хьофер, Ребека Хорн, Магдалена Йетелова, фотографии, които разкриват малко познати страни на идеологическата действителност в двете Германии по време на Студената война от Арно Фишер, Барбара Клем, Зибиле Бергеман, Улрих Вюст, Андре Гелпке, школата на Бернд и Хила Бехер.



По време на откриването кураторите Матиас Винцен и Матиас Флюге особено подчертаха главната концепция на изложбата да покаже, какъв брой сходни са процесите, които протичат в изкуството от двете страни на Берлинската стена и че историята на изкуството постоянно е друга, по-самостойна и смислена от политическата история.
Двамата направиха специфичен тур за гостите на откриването в двете галерии, разказвайки за обособените творби, за създателите и цялата последователност от средата на 20 век до днешния ден.

Зам.-посланикът на Федерална Република Германия в България господин Йорг Шуграф особено означи преобразяването на Пловдив и триумфа на самодейността Европейска столица на културата.

Сред формалните посетители беше и Марина Лудеман новата директорка на Гьоте институт в България, който е измежду най-дейните сътрудници на огромния европейски план. В речта си тя акцентира полезността на това съдействие, почнало още през 2017 година с визитата на програмната директорка на най-старата немска организация за интернационален културен продан ifa в България.

Изложбата ще може да се види в изложба “Капана” (ул. “Райко Даскалов” 29) и изложбена зала “2019” (ул. “Гладстон” 32) до 8 декември. Входът е свободен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР