11 ноември 2050 годинаВраждебна-4. Контролният център на дроновата магистрала. Оттук

...
11 ноември 2050 годинаВраждебна-4. Контролният център на дроновата магистрала. Оттук
Коментари Харесай

По дроновата магистрала Скопие - София

 ekont
11 ноември 2050 година

Враждебна-4. Контролният център на дроновата автомагистрала. Оттук можем да следим един цялостен транспортен цикъл - политане, трансфер, презареждане, акостиране на полимерната полоса.

Неразделна част от Контролния център е и новата сграда-лаборатория, в която работят

млади експерти от бранш " Безпилотни летателни средства " на Аероакадемията

Научен началник е инж. Павел Данев. С негово позволение посещаваме лабораторията. По-голямата й част е заета от зарядни стендове. На тях се тества равнището на възбудимост и пасивно разреждане на всички типове акумулатори и захранващи блокове, употребявани в дроновите апарати.

Инж. Данев изяснява: Когато мислим за развиване на дроновете в нови мащаби, ние приказваме най-много за зареждането. Преди години, батериите най-често бяха обособени и демонтируеми детайли. Бяха тежки и заемаха съвсем една трета от тежестта (и до една пета от обема) на цялото летателно устройство. Да не приказваме за смарт телефоните - литиево-йонните кафези тежаха 10 пъти повече от всички захранвани от тях процесори. Когато става дума за хвърчене, обаче, казусът трябваше да бъде решен коренно.

Решението? Да бъдат трансформирани батериите. Вместо да остане като тежък товар и неподвижен размер в корпуса, акумулаторът е към този момент пластична материя, изграждаща самия корпус. Кралският лондонски лицей опитва с сходни планове още от първото десетилетие на века. Там работиха и български учени, които придвижиха университетския капацитет в R&D секторите на няколко компании с клонове и у нас. Такава е преди всичко смесената държавно/поп-акционерна " Леталинк ", основана върху сегменти от приватизирания фонд " Военни дронови летища ".

Истинският скок пристигна обаче след дълго плануваното партньорство с македонски съседи. Непосредственият резултат:

развиване на ново потомство дронова автомагистрала на Балканите

Република Северна Македония е първата европейска страна, сключила контракт с китайската CATL за индустриални мощности и презареждане по стандарта SFC-89/4 или Super-Fast Charging - тази технология подсигурява постигане до потенциал 89-90% за време ≤ 2 мин.

Днес дроновата автомагистрала Скопие-София употребява дейно три височинни ленти: 150, 300 и 400 метра.

" ГОЛЕМИТЕ ПОТРЕБИ БАРААТ ИНОВАТИВНИ РЕШЕНИЈА! " - подобен е девизът, изписан над изходния ускорителен бранш в Скопие. Трасето и контролно-зарядните станции на македонска територия се ръководи от консорциум сред китайския оператор MJG и македонското " Министерство за превоз и врски ".

" Китайската компания е фокусирана върху облагите от презареждане на акумулаторна маса, като прецизно заобикаля интервенция в действия, свързани с планирането на полетите ", акцентира комерсиалният шеф на Враждебна-4 Веско Таков. Той дава отговор за икономическата успеваемост на българския оператор на трасето.

" Нито една компания от Китай и Корея към момента няма лиценз да развива услуги в гражданското въздухоплаване на Европа - припомня Таков. - Този хибриден план е добър метод за най-иновативните китайски бизнесмени да стъпят действително в този печеливш бизнес. Още повече, че апетитите се усилват. Всяка година се покачват условията за екологична присъединеност. Ето, че

ще приключим 2050г. с норматив за връщане на 7:1 излъчвания в чистия микс под формата на " зелени токени "

Това е нова тежест върху дрон-превозвачите, които работят с по-тромави и остарели решения - литий и кобалт-базирани технологии. В същото време облагите на новатори като MJG се удвояват, безусловно. "

Таков изяснява още, че положителната вест е и за научния бранш - страната ни разрешава да сключваме контракти за взаимни планове с сътрудници като тези в Скопие, като десетте % върху брутната облага обезпечено отиват в тукашния бранш за лабораторна активност и проучвания. Смея да настоявам, че бюджетът на Аероакадемията в никакъв случай не е бил по този начин добре запълнен.Илюстрация към текста Мила Янева - Табакова

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР