11 млн.лв. загуби инкасираха партийните централи в изборната 2021 г. Екипът

...
11 млн.лв. загуби инкасираха партийните централи в изборната 2021 г.
Екипът
Коментари Харесай

Обявиха колко пари са изгубили партиите през изборната 2021 година

11 млн.лв. загуби инкасираха партийните централи в изборната 2021 година

Екипът на Институт за развиване на обществената среда следи тематиката за партийното финансиране в развиване.

Приходите на партиите през 2021 година възлизат на 38 391 735 лева За същия интервал обаче, политическите централи са отчели разноски за 49 203 486 лева Така, партийните каси в изборната година бележат обилни финансови загуби от съвсем 11 млн. лева

48 обединения (или 39%) от подалите доклади пред Сметната палата, са заявили, че не са похарчили никакви средства през миналата година. Изцяло нулеви доклади без никакви доходи и разноски са подали 40 от записаните партии. Така в изборната 2021 година се оказва, че една трета от политическите субекти не са функционирали въобще - не проявявайки интерес нито към парламентарни, нито към президентски избори.

От докладите излиза наяве, че 43 от партиите са на загуба през 2021 година Най-голяма загуба от всички партии бележи парламентарно показаната ГЕРБ – 7 240 000 лева, следвани от Движение за права и свободи – 1 702 000 и Воля – 1 450 000 лева От патриотичните обединения единствено АТАКА бележи позитивен финансов резултат от 15 хиляди лева

Четири са главните категории разноски, които централите могат да вършат съгласно настоящото законодателство. Законът за политическите партии (ЗПП) показва, че средства могат да се употребяват за подготовка и присъединяване в избори, за работата на политическите структури, за провеждането на мероприятия и „ за други, присъщи за активността на партията разходи”. Какви обаче са тези други разноски, не е посочено в ЗПП. Затова партиите включват в тази категория всевъзможни свои разходи.

В допълнение, формата за обявление на политическите финанси не е съобразена със спецификата на активността политическите субекти (тя е основана на общите условия на Закона за счетоводството). Това прави мъчно проследими разноските на партиите. Системен недостиг е неналичието на разбивка за методите, по които се разходва държавната дотация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР