11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на

...
11 милиарда и 900 милиона лева е фискалният резерв на
Коментари Харесай

Борисов: Дългът намалява. Затова искат да бутнат...

11 милиарда и 900 милиона лв. е фискалният запас на държавното управление и на българската страна към 30 септември т.г. Това рапортува зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев на съвещанието на кабинета във вторник, написа " Труд ". От оповестената стенограма от съвещанието излиза наяве, че министър председателят Борисов моли Ананиев да повтори цифрата. „ Сиреч това, което приказваха – дълг, откраднали, изхарчили… “, споделя Борисов. „ Гледали са друга страна и други числа, несъмнено. “, отвръща Ананиев. Зам.-министърът акцентира, че за следващата година България няма да има емисия на външен дълг, ще се понижи с към 600 милиона дългът на страната – с “ което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен артикул, което е едно доста положително достижение “.

В края на тригодишния интервал държавният дълг ще е 20% от брутния вътрешен продук. „ Което ще ни подреди сред второ и трето място, допустимо е и второ място, измежду страните членки на Европейския съюз “, изяснява Ананиев. „ Ето за това толкоз желаят да съборят държавното управление, по тази причина, тъй като всичките тези задължения, това понижаване значи по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други преимущества. “, декларира Бойко Борисов.

Ето и наличието на стенограмата: Точка 27 Доклад по отношение на информация за касово осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидираната фискална стратегия за деветмесечието на 2017 година

КИРИЛ АНАНИЕВ: Уважаеми господин министър председател, уважаеми дами и господа министри, сътрудници, главните макроикономически знаци регистрират позитивно развиване през първите девет месеца и, съчетано дружно с усъвършенстваната събираемост на приходите, дават директно отражение върху фискалните резултати, които реализират държавното управление и българската страна. Ще стартира с това, че след проверката на Национален статистически институт на брутния вътрешен артикул за 2016 година позицията, т.е. растежът на брутния вътрешен артикул, беше поправен от 3,4 на 3,9 %. Вие знаете, че тази година вървим още по-добре и чакаме в края на годината растежът на брутния вътрешен артикул да стигне 4 %. Положително се развива и пазарът на труда, където виждаме, че през първото полугодие на тази година има нарастване на заетостта с един процентен пункт, като в края на годината чакаме безработицата да бъде към 6,5 на 100. Тази позитивна наклонност ще продължи и през идната година. Знаете, че тригодишната бюджетна прогноза, която одобри държавното управление, планува за 2018 година да спадне безработицата до 6,2, а в края на тригодишния интервал 2020 година да отиде на 5,6 %. Може би няколко числа да кажа, защото материалът има доста информация вътре, ще кажа някои съществени неща. За интервала януари – септември сме събрали с 1 750 млн. повече доходи, данъчно осигурителни доходи, по отношение на същия интервал на предходната година. Това е растеж от 8,7 на 100. Когато има подобен растеж, който надвишава растежа на брутния вътрешен артикул, както е в тази ситуация, демонстрира, че имаме нараснала събираемост и сериозна битка със сивата стопанска система. Какъв е фискалният резултат към 30 септември – имаме остатък от 2 420 900 хиляди лв., което съставлява 2,4% от брутния вътрешен артикул. Фискалният запас към 30 септември е 11 900 млн. лв.. Това е един постоянен, сериозен фискален запас, който поддържаме към този момент един дълъг интервал от време, което демонстрира, че приходите се извършват по този начин, че…

БОЙКО БОРИСОВ: Би ли го повторил още един път?

КИРИЛ АНАНИЕВ: 11 милиарда и 900 милиона лв. е фискалният запас на държавното управление и на българската страна. БОЙКО БОРИСОВ: Сиреч това, което приказваха – дълг, откраднали, изхарчили…

КИРИЛ АНАНИЕВ: Гледали са друга страна и други числа, несъмнено.

БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря. Просто сътрудниците да знаят, тъй като подправените вести са си подправени.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Това са главните числа. Вътре в самия материал има дадени данни за всички доходи, по какъв начин се развиват разноските. Безспорно, в края на годината ще имаме засилено финансиране, което ще ни даде опция в края на годината да приключим към уравновесеното бюджетно салдо, въпреки че по закон имаме недостиг от 1,4%, само че ние ще приключим с уравновесено бюджетно салдо. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Все отново да припомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното държавно управление по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, само че министър председател беше различен, тъй че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и по този начин, и по този начин да работят. Все отново аз съм заложил на 4,6% растеж и се надявам да го стигнем следващата година. Още повече, че тази година, за наслада, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като отговорностите по американските централи, заплащанията по „ АЕЦ Белене “, тъй че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че следващата година лятото с индикаторите, които ще имаме, можем даже да мислим за спомагателни неща. Но виждате, ние въпреки всичко като страна, която желае да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и индикаторите ни, изключително бюджетният недостиг, следим да са уравновесени.

КИРИЛ АНАНИЕВ: Това, което е значимо за следващата година, господин министър председател е, че ние няма да имаме емисия на външен дълг, ще се понижи с към 600 милиона дългът на страната, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен артикул, което е едно доста положително достижение. А в края на тригодишния интервал ще отидем на 20% от брутния вътрешен артикул, което ще ни подреди сред второ и трето място, допустимо е и второ място, измежду страните членки на Европейския съюз Приемаме точка 27. Добри са ни резултатите. Догодина би трябвало да сме още по-добри.
тагове бойко борисов държавно управление дълг стенограма
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР