11 май от 2006 година официално се чества у нас

...
11 май от 2006 година официално се чества у нас
Коментари Харесай

11 май е ден на библиотекаря

11 май от 2006 година публично се празнува у нас като Ден на библиотекаря.

Датата в началото е отредена от Българската православна черква за честване на славянските първоучители - светите братя Кирил и Методий, а от 1851 година тя се отбелязва и като празник на българската култура. С смяната на календара честването се реалокира на 24 май - Денят на българската култура, просвета и на славянската книжовност.

На 11 май Народната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий " чества своя патронен празник и цялата библиотечна колегия се причислява към отбелязването на празника на най-голямото светилище на българската книжнина -библиотеката, която съхранява най-старите и най-достойните мостри на литературната ни съкровищница. В националната, научните, публичните, учебни, академични и специфични библиотеки в този момент у нас работят 7270 експерти.

Днес славянската писменост към този момент е една от писменостите, на които Европейският съюз написа своята модерна и бъдеща история. Мисията на библиотекаря е да резервира това завещание за бъдещето, да запази българския дух и еднаквост. /Агенция Кросс
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР