11-годишният Пейтън Мейдън е обикновено дете, което обича супергерои, играе

...
11-годишният Пейтън Мейдън е обикновено дете, което обича супергерои, играе
Коментари Харесай

Момче има алергия към слънчевата светлина. Цял град преобръща за него нощта в ден

11-годишният Пейтън Мейдън е нормално дете, което обича супергерои, играе с приятелите си и кара колело из квартала. Разликата сред него и тях е, че Пейтън е алергичен към слънчевата светлина.

Момчето от Ел Дорадо, Канзас, е диагностицирано с рядко генетично заболяване, наречено ксеродерма пигментозум, когато на 3 години. Кожата на детето не може да се възвърне, откакто е била изложена на слънце.

Всеки път, когато излиза на открито денем, облеклата би трябвало да покриват всеки сантиментър от кожата му.

Преди да тръгне за учебно заведение, момчето се облича, хапва зърнена закуска, приема огромно количество витамин D и се маже със слънцезащитен крем. След като постави транспарантната си качулка, която го защищава от светлината, взима боклука, с цел да го изхвърли.

Пейтън харесва повече математиката, науката и обществените проучвания, в сравнение с писането и четенето. С изключение на историите за Хари Потър. Иска да бъде инженер. Три пъти дневно нанася слънцезащитен крем от 50-и фактор. Когато е с приятелите си, те вървят пред него, образувайки като че ли човешки щит.

Родителите на Пейтън имат апарат за премерване на ултравиолетовите лъчи. Обичат залеза. Измерват лъчите и откриват, че е задоволително ярко, само че заплаха няма. Пет минути след залез слънце е безвредно и Пейтън може да смъкна шапката си.

" Има дни, когато усещаш слънцето на лицето си и си мислиш, че това е най-хубавото нещо на света. Има и други дни - когато излизаш на открито и си мислиш: Моето дете не може да усети слънцето на лицето си ", споделя майката на момчето.

Въпреки че разстройството не разрешава на Пейтън да взе участие в действия, които множеството хора одобряваме за даденост, жителите на Ел Дорадо не разрешават на момчето да пропусне всички занимания.

През 2017 година те си партнират с Националната организация за редки разстройства, като трансформират нощта в ден.

Пейтън няма визия какво го чака, когато открива всички хора, които са се погрижили да се усеща благополучен.

Когато екип на " Риъл Симпъл " организира изявление с момчето, то умерено дава отговор на въпросите, в един миг обаче дърпа майка си встрани и изненадващо и прошепва - " Те в действителност се интересуват от мен ".

В нощта на изненадата Пейтън мисли, че приятелите му просто го снимат, до момента в който кара колелото си.

Преди това той единствено един път е ходил на градския басейн, като носи защитна екипировка, тъй като не може да рискува с излагането на ултравиолетова светлина. Вероятността да се появи рак на кожата при него е 10 000 пъти по-голяма,рязко се усилва и рискът от увреждане на зрението и неврологичните проблеми.

Ел Дорадо трансформира нощта в ден особено за Пейтън. Кметът чете декларация, с която удостоверява това. Всички поздравяват момчето и подвигат тостове. Местните заведения остават отворени. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР