11 години чуваме това. Технически похарчихме голяма сума за хеликоптери,

...
11 години чуваме това. Технически похарчихме голяма сума за хеликоптери,
Коментари Харесай

Готова ли е страната ни за Шенген?


" 11 години чуваме това. Технически похарчихме огромна сума за хеликоптери, гранични катери, камери, компютри. И по-късно, което ни го споделят 11 години, ние продължаваме да гледаме сламката в очите на другите, а не гледаме гредата в нашите очи. Три казуса имаме - корупция, проведена престъпност, смяна в законодателството. Правим се, че не го чуваме. Пак сме афектирани на някого, че продължава да поддържа тази позиция ", разяснява някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на  " Денят ON AIR ".

Бившият посланик не отхвърли, че страната ни механически е подготвена за Шенген, само че акцентира, че той е учреден на доверие. И посочи проблема с мигрантската вълна - каквато не е имало в актуалната ни история.

" Цели рейсове идват, като туристи ги возят и ги хващат в центъра на огромните градове. Наистина имаме механически средства, само че в случай че зад тази камера стои граничен служител на реда, който може финансово да бъде стимулиран да бъде изключена, и по този метод подкрепи този трафик, това заплашва сигурността на цялото европейско семейство, освен на България. Защото тези мигранти не остават в страната ни ", съобщи Керемедчиев.

 

И предвижда, че България и Румъния ще бъдат разграничени от Хърватия. Същите са упованията и на политолога Теодор Славев.

" От Румъния не могат да ни отделят, от Хърватия - по-скоро да. Австрийският канцлер го е споделил през днешния ден. И в Европейски Съюз се развиват процеси. А ние стоим пасивно и не можем да използваме преимуществата, които имаме ", сподели Славев. 

А като водещ проблем у нас уточни невъзможността на политиците да поддържат връзка с хората и да изясняват изгодите във връзка с външната политика.

" По-тъжна е констатацията, че макар че сме член на Европейски Съюз, нашата дипломация изпада. Друг проблем е невъзможността да се обяснят тук европейските тематики. Политически се заиграват с русофилството. Има гражданска поддръжка, само че социологически изследвания демонстрират, че спада поддръжката за Шенген. Няма метод като приказваме тук да не се въвличаме във война, да не гледат на нас с други очи в Брюксел ", разяснява Славев.

Керемедчиев добави, че не би трябвало цялата тежест на участието на България в Шенген да е на плещите на Вежди Рашидов.

" Ние продължаваме да не обясняваме интензивно нашата позиция. С цялото ми почитание към Рашидов, той не може да е опора на това България да пази пътя си към Шенген. Трябва да има 2 трендове - една доста сериозна акция за разяснение, да се водят делегации и да се демонстрира готовността ни. От друга страна България да се държи по-достойно ", прикани някогашният зам.-външен министър.

И изрази убеждението си, че българите не познават изгодите от влизането в Шенген.

" Недоумявам по какъв начин 3-4% са съгласни да висят на границата с Гърция по два часа. Това е информационният проблем - неналичието на устойчиво и предсказуемо държавно управление, което да изясни на нас изгодите от Шенген и еврозоната ", добави Керемедчиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР