11 гласа "за", 9 "против" и без "въздържал се" Комисията

...
11 гласа "за", 9 "против" и без "въздържал се" Комисията
Коментари Харесай

Правната комисия подкрепи промените на ГЕРБ за машинното гласуване

11 гласа "за ", 9 "против " и без "въздържал се " Комисията по правни въпроси поддържа концепцията на ръководещите от ГЕРБ за промени в изборното законодателство, обвързвано с машинното гласоподаване.

От партията внесоха законопроект, чиито текстове плануват всеки гласоподавател самичък да реши дали да упражни правото си на избор на машина или с хартиена бюлетина.

Машинно гласоподаване обаче няма да има на локални избори за кметове и общински съветници, а единствено за парламентарни, президентски и избори за Европарламент.

Предвидено е още да има най-малко едно устройство и то в секциите с не по-малко от 300 гласоподаватели.

От ГЕРБ оферират още в Изборния кодекс да бъде написана и специфична глава, предвиждащи смесена система при вота за Велико Народно заседание – 200 депутати да се избират съразмерно, а останалите 200 мажоритарно.

Именно поради този текст Християн Митев от "Обединени патриоти " разгласи, че ще се въздържи при гласуването, само че в след това гласоподава "за " измененията. Според него патриотите имали и избрани запаси по отношение на самия машинен избор.

Очаквано опозицията от Българска социалистическа партия се изрече сериозно за препоръчаните промени.

"Еманация на безусловно безхаберното отношение към законодателния развой ", дефинира ги депутатът Крум Зарков. Според него точно това демонстрират промените "в последния миг, когато изборите към този момент чукат на врата ".

"Председателят на ЦИК Стефка Стоева напусна, тъй като осъзнава доста добре, че я вкарват в серпантина, в която се търси не който да свърши работата, а кой да понесе отговорността от несвършената работа ", счита Зарков, съгласно който законопроектът има скрити цели, измежду които и "хвърляне на прахуляк в очите на хората ".

Движение за права и свободи също се разгласи срещу новите текстове и насочи свои различни оферти, които не бяха отхвърлени от болшинството. От придвижването упорстват да отпадне наложителното гласоподаване, както и да няма квадратче "Не поддържам никого " в изборната бюлетина.

Според Движение за права и свободи, чието предложение аргументира депутатът Хамид Хамид, би трябвало да се възвърне и остарелият ред за формиране на изборни секции в чужбина, както и да отпадне правилото на уседналост. От партията за следващ път предложиха да има и опция за политическа пропаганда на майчин език с обезпечен превод.

"ДПС няма да поддържа плана на ГЕРБ, за второ четене ще се включим там, където може да има усъвършенстване ", изясни Йордан Цонев и добави: "Той не взема решение главните проблеми пред изборното законодателство ".

Очаква се текстовете да влязат за разискване в пленарната зала.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР