11 души са загинали при нападението срещу синагогата Дървото на

...
11 души са загинали при нападението срещу синагогата Дървото на
Коментари Харесай

Тръмп: Много хора са убити в Питсбърг

11 души са починали при нападението против синагогата „ Дървото на живота “ в Питсбърг. Това заяви ръководителят на ръководството на социална сигурност на града Уендъл Хисрич на изключителна конференция, която се излъчва директно от телевизия „ Фокс нюз “. „ Имаме 11 жертви, измежду тях няма деца “, сподели той. Броят на ранените остава неизменен – шестима души, в това число четирима служители на реда.

Стрелбата в синагогата в Питсбърг, щата Пенсилвания, е антисемитско закононарушение. Така оцени нещастието американският президент Доналд Тръмп след идването си в Индианаполис, където ще взе участие в серия от мероприятия.

„ Това несъмнено наподобява като антисемитско закононарушение. Трудно е да се повярва, че сходни неща се случват още веднъж “, сподели той, обръщайки внимание на обстоятелството, че вследствие на случая са починали доста хора.

Федералното бюро за следствие /ФБР/ и други правоохранителни органи са включени в следствието на стрелбата. „ През идващите часове ще получим повече информация. ФБР са се присъединили, всички са се присъединили. Разговарях с губернатора на Пенсилвания, с кмета на Питсбърг Уилям Педуто “, сподели Тръмп.

„ Много хора са били убити, доста са тежко ранени. Казват, че мястото на престъплението просто ужасява. Някои от експертите, които са видели доста местопрестъпления, го назовават – най-ужасното “, добави стопанинът на Белия дом.

Посегателство против свободата на изповедание

Трагедията в синагогата в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, има антисемитски темперамент и е покушения против свободата на изповедание в Америка. Това съобщи американският вицепрезидент Майкъл Пенс, който се намира в Лас Вегас.

„ Случилото се през днешния ден в Питсбърг не е нормално закононарушение. Това е злочинство. Това беше нахлуване против почтени американци и нападение против нашата независимост на изповедание. В Америка няма място за принуждение и антисемитизъм “, акцентира вицепрезидентът. „ Трябва да сложим завършек на това зло “, добави той. Пенс заяви, че президентът Доналд Тръмп е разпоредил да бъдат задействани всички запаси на федералното държавно управление за провеждането на в детайли следствие на нещастието.

Израел скърби със фамилиите на починалите

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху осъди нападението против синагога в американския град Питсбърг и изрази своята взаимност с еврейската общественост в града. „ Потресен съм от чудовищното нахлуване в синагогата в Питсбърг. Народът на Израел скърби дружно със фамилиите на починалите. Изразяваме нашата взаимност с еврейската общественост на Питсбърг и, както и целият американски народ, сме възмутени от този ужасяващ акта на антисемитизъм “, сподели министър председателят. „ Молим се за скорошното излекуване на потърпевшите “, добави Нетаняху.

Франция и Турция осъдиха тероризма, основният равин на Русия прикани за общ антитерористичен фронт

Стрелбата в Питсбърг беше наказана от президентите на Турция и Франция. „ Осъждам терористичната офанзива против синагогата в Питсбърг и сервирам съболезнования на фамилиите на жертвите и на американския народ. Турция изрично осъжда всички форми на тероризъм на всички места по света, без значение от задачите на терористите “, написа в Туитър турският президент Реджеп Ердоган.

Своите съболезнования сервира и френският президент Еманюел Макрон: „ Искам да изразя взаимност със Съединени американски щати във връзка на нападението против синагогата в Питсбърг. В този миг ние сме с американския народ “.

Главният равин на Русия Берл Лазар прикани „ да бъдат загърбени различията и да се сътвори обединен антитерористичен фронт “. Той означи, че „ нашият общ дълг пред тези, чийто живот безвременно бе пресечен, през тези, които в този момент оплакват своите родственици и близки, е да създадем всичко, тъй че идеолозите, спонсорите и изпълнителите на терористични замисли да бъдат унищожени. За да не се осмели никой повече да пролива почтена кръв “.

Много убити и ранени

Ръководителят на ръководството на социална сигурност на Питсбърг Уендъл Хисрич съобщи по-рано на конференция, че шестима души, в това число четирима служители на реда, са ранени при стрелбата в синагогата „ Дървото на живота “. Той изрично отхвърли да уточни броят на починалите и предложи на всички „ с огромна недоверчивост да се отнасят към всякаква неофициална информация “ за случилото се. Лидерът на Еврейската федерация на Голям Питсбърг Джеф Финкелщайн заяви пред Ен Би Си, че по време на службата в синагогата е имало няколко десетки души. Първи импровизирано заяви за точният брой на починалите и ранените вестник " Вашингтон пост ". Според неговата информация, която по-късно съответства с формалната, броят на починалите е минимум 11 души, а на ранените - 6.

Телевизия Си Ен Ен заяви, че нападателят е разпознат. Това е 46-годишният Робърт Бауърс. Той употребява обществената мрежа Gab, където е разгласил материали с антисемитско наличие. Бауърс е участник и в полемики с такава устременост. Заподозряният за стрелбата е задържан и сега се намира в болница, където лекуват раните му, получени при престрелката със силите на реда.

Стрелбата е почнала рано сутринта, когато по еврейския календар се отбелязва Шабат – събота, която по традиция е ден на отмора. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР