11 души са заболели от остър хепатит в Пловдив и

...
11 души са заболели от остър хепатит в Пловдив и
Коментари Харесай

11 пипнаха вирусен хепатит за месец

11 души са болни от изострен хепатит в Пловдив и региона през месец май, сочат данните на здравната статистика. От тях шестима са пипнали вирусен хепатит вид Е, трима са с хепатит В и по един с вирусен хепатит А и вирусен хепатит от неустановен вид. „ В тази отрицателна ранглиста Пловдив и районът заемат четвърто място в страната. Най-много са заболелите в Ловешко - 27, следвани от Сливен и Софийска област с по 21 болни. В областите Силистра, Кърджали, Видин, Смолян и Кюстендил няма нито един болен през последния месец. Общо през май в България от вирусен хепатит са болни 135 души.

Хепатитът е инфектиране, което постоянно се предизвиква от вирус. От петте разнообразни хепатитни вируса (A, B, C, D и E) единствено В и С могат да хронифицират, причинявайки дълготрайно заболяване. Хепатитите се разделят на остри (които не престават по-малко от 6 месеца) и хронични (които не престават по-дълго).

Взети дружно, хепатит В и С съставляват една от най-големите световни закани за здравето, убивайки почти 1 милион души годишно. Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са инфектирани с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на възпаление с единия или и с двата вируса.

Вирусът на хепатит В се предава при контакт със инфектирана кръв, както и с главните телесни течности, в това число кръв, сперма, пот, сълзи, кърма. Вирусът на хепатит С се популяризира при пряк контакт със инфектирана кръв. Може да бъде излъчен и посредством други телесни течности, само че доста рядко. Много от инфектираните с хепатит В или С нямат признаци на заболяване, само че могат да предават вируса на други хора.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР