11 души са в неизвестност, а други двама, единият от

...
11 души са в неизвестност, а други двама, единият от
Коментари Харесай

11 души са в неизвестност след пожара на ферибота до Корфу

11 души са в неопределеност, а други двама, единият от които е българин, са блокирани в гараж на борда на ферибота " Юрофери Олимпия “, който се възпламени в петък сутринта край гръцкия остров Корфу.

Пожарът към момента не е сподавен, оповестяват гръцките медии.На борда са били общо 288 души, измежду които и десетки български водачи на камиони.

Няма данни за потърпевши. Националността на изчезналите не е конкретизирана.

С всички български водачи, които са на горящия ферибот са добре, с всички е разговаряно по телефона, сподели за Българска телеграфна агенция Илиян Филипов, притежател на транспортната компания ПИМК, която има камиони на борда.

Имаме 33 товарни камиона на борда на този транспортен съд с 37 водачи, посочи Филипов и добави, че настрана има още 35 български камиона, които са създали резервация за този транспортен съд през тяхна компания. С всички е разговаряно, всички водачи са добре, в това число и на дребните компании, които пътуват оттова, безапелационен бе Филипов.

По думите му сега имаме единствено един български лидер, който е на междинно равнище на кораба с турски водач, които са приклещени и не могат да излязат, тъй като има огън и от горната страна, и изпод.

Филипов добави, че за тях се организира избавителна акция на гръцките управляващи и най-вероятно ще се наложи да срежат кораба, с цел да създадат пробив да ги изведат от там. Но те са съответни, имаме телефонна връзка с тях, беседваме, сподели предприемачът.

Спасителната интервенция продължава

В региона на случая има транспортен съд с пожарни коли на борда, които непрекъснато обливат горящия ферибот с вода, оповестява електронното издание на гръцкия в. “Прото тематика “.

Помощ оказват и три хеликоптера.

Пред телевизия ЕРТ ръководителят на избавителния екип Йоргос Гликофридис сподели, че плавателният съд е обзет от пламъци и пушекът, който се издига от него е доста гъст.

Отделна интервенция се организира във водата за търсене на пасажери, които са в неопределеност.

Инцидентът

" Юрофери Олимпия “ е отплавал в 1:30 ч. през нощта от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. На борда има общо 153 товарни транспортни средства и 32 леки коли.

Данните за пожар са подадени в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пасажерите, която е почнала в 5:14 часа.

Евакуираните жители са били превозени на остров Корфу.

Собственикът на ферибота твърди, че пожарът е зародил в гараж на борда, като екипажът е реагирал навреме и е почнал да го гаси, а капитанът е подал известие към италианските и гръцките управляващи и решил да изтегля плавателния съд.

Екипажът на " Юрофери Олимпия “ е от гръцки и италиански жители. Фериботът е плавал под флага на Италия от 1995 година

Според пасажери на борда на горящия ферибот част от водачите са разбрали, че нещо се случва, когато са почнали да се взривяват гуми и артикули в камионите от пожара. Това описа за Българска телеграфна агенция Александър Стамболийски, президент в Съюза на българските транспортни служащи, базирайки се на свидетелски разкази, споделени с него.

Към момента информацията, с която разполага, е от българските управляващи, от организации, които работят с този ферибот и от негови сътрудници, които са били на борда сега на случая. " Разговарях с румънски водач преди два часа, той безусловно е скочил от палубата, с цел да може да се избави и са го извадили от водата със избавителни лодки ", сподели Александър Стамболийски.

" Инцидентът се е случил през нощта и хората са спали, което е може би най-лошото ", добави той.

Самият Стамболийски е пътувал със същия ферибот часове, преди да се случи случаят.

" Имало е доста хора по леките коли и камионите там, въпреки всичко корабът предлага услугата къмпинг на борда с каравани и бусове, които са годни за живеене и заради тази причина е било много стресираща обстановка ", добави Стамболийски.

По думите му вредите ще са големи, защото камионите на втория и третия етаж са изцяло унищожени, дружно със стоките в тях.

На борда на запалилия се в Йонийско море ферибот е имало пасажери от разнообразни балкански страни, описа за Българска телеграфна агенция Румен Методиев, който е пътувал във ферибота по време на случая. Методиев е интернационален водач и е изпълнявал курс. В момента се намират на остров Корфу. По думите му измежду пасажерите е имало български, румънски и турски жители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР