11.5 на сто от обитаваните жилища у нас нямат вътрешна

...
11.5 на сто от обитаваните жилища у нас нямат вътрешна
Коментари Харесай

В почти всеки дом у нас има хладилник и пералня, сочи преброяването на НСИ

11.5 на 100 от населяваните жилища у нас нямат вътрешна тоалетна, 6.9% нямат баня у дома. Без източник на вода са едвам 0.2% от жилищата в градовете и 0.7% постройките в селата. Това сочат оповестените данни на Национален статистически институт във връзка жилищните условия и качеството на живот в България, а информацията е събрана при националното броене през есента на 2012 година

Вътрешна тоалетна имат 88.5% от населяваните жилища, в постройката, само че отвън жилището - 3.0%, отвън постройката - 7.9%, а 0.7% въобще нямат тоалетна. В градовете - 96.3% от населяваните жилища имат тоалетна вътре в жилището, а в селата този % е 65.6%. В градовете без тоалетна са 0.4% от населяваните жилища, а в селата – 1.5%.

Баня в жилището имат 93.1% от населяваните жилища, в постройката, само че отвън жилището - 1.9%, отвън постройката - 2.8%, а 2.2% от жилищата нямат бан
95.3% от жилищата се населяват от едно домакинство, в 3.8% живеят по две, а в 0.8% - три и повече семейства, демонстрират още данните.

Средно 2.5 души живеят в едно жилище при 2.8 през 2011 година В градовете броят е 2.4, в селата - 2.5. Най-населени са жилищата в областите Пловдив и Благоевград - по 2.8 лица средно на едно населявано жилище. Най-слабо обитаеми са жилищата в област Габрово - 2.2 лица.
По отношение на употребяваните уреди за отклоняване на отпадна вода се следят обилни разлики в градовете и селата.

Докато в градовете 94.8% от населяваните жилища са свързани с публичната канализация, то в селата този дял е 27.7%. 

Почти всеки дом у нас има ледник и пералня, без значение дали е на село или в града.

Хладилникът е най-разпространен измежду главните битови уреди у нас - 91,6% от населяваните жилища го имат. 84,7% имат автоматизирана пералня. Делът на жилищата с такива уреди в градовете и в селата съвсем не се разграничава. Сега Национален статистически институт въобще не са присъединили в информацията си готварска печка и тв приемник, до момента в който в предходните преброявания тв приемникът е бил най-разпространеният домакински апарат - имали са го 97,8% от жилищата.

Удобства като климатик и съдомиялна обаче към момента са публикувани в по-малко от половината населявани жилища - климатик имат 49,9% от домовете в градовете и 21,8% от тези в селата. Съдомиялната я употребяват 21% от домовете в градовете и единствено 9,1% от тези в селата.
С мобилни устройства - таблет или смарт телефон, разполагат 68,2% от населяваните жилища в градовете и 50,5% от тези в селата.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР