107 секции ще бъдат разкрити за евровота на 26 май

...
107 секции ще бъдат разкрити за евровота на 26 май
Коментари Харесай

Българите извън страната гласуват в 107 секции за евровота

107 секции ще бъдат разкрити за евровота на 26 май отвън територията на България. Живеещите в чужбина нашенци ще могат да упражнят правото си на глас в 77 разнообразни страни по Света. Това излиза наяве от решение на ЦИК, която разгласява на уеб страницата си цялостния лист с местата, на които сънародниците ни ще имат опцията да пуснат бюлетина, подаден й от Министерство на външните работи, съгласно представителствата на страната ни в чужбина, съобщи "Монитор ".
Най-много места с урни ще има в Германия и Съединени американски щати, където ще бъдат разкрити надлежно 8 и 5 секции. В Германия българите ще могат да гласоподават в Берлин, Мюнхен, Франкфурт на Майн, Хамбург, Щутгарт, Дармщадт, Магдебург и Мюнстер, а оттатък Океана във Вашингтон, в представителството ни в Организация на обединените нации и в консулството ни в Ню Йорк, както и в Чикаго и Лос Анджелис.
В прилежаща Турция ще бъдат разкрити 4 секции-в Анкара, Истанбул, Одрин и Бурса, в Гърция, Северна Македония и Сърбия ще има по 2-в Атина, Солун, Белград, Ниш, Скопие и Битоля, а в Румъния българите ще избират евродепутати единствено в Букурещ.
В страни като Испания и Италия, където обитават не малко гастарбайтери от България също ще има едвам по две тъмни стаи за гласоподаване, надлежно в столиците Мадрид и Рим, както и в Милано и Валенсия. Същото се отнася и за Франция, където ще може да се гласоподава в Париж и Страсбург, както и за Белгия, където нашенците ще се редят, с цел да дадат своя избор на две места в столицата на Европейски Съюз Брюксел-в посолството ни и в непрекъснатото посланичество на страната ни към Европейски Съюз. За българите във Англия, която макар Brexit също се приготвя за избор на 23 май пък, към този момент се оформя едвам една опция-да пуснат бюлетина в посолството ни в Лондон.
Възможност да упражнят правото си на глас на изборите ще имат и сънародниците в много по-далечни точки на Света като Австралия, Канада, Бразилия, Аржентина, Индия, Индонезия, Монголия, Пакистан, Виетнам, Китай, Кувейт, Ливан, ОАЕ, Саудитска Арабия, Тунис, Мароко, Южна Африка, Йемен, Либия, Етиопия и даже в Сирия, където ще бъде сложена урна в българското посолство.
Изборният кодекс разрешава разкриването и на спомагателни секции отвън задачите ни зад граница при най-малко 60 заявки от мераклии да гласоподават. В същото време обаче броят на секциите в страните отвън Европейски Съюз не може да надвишава 35. При най-малко 10 заявки от хора с увреждания, подадени до 11 май до кмета на съответното обитаемо място пък, ще бъдат обезпечавани преносими урни, реши също по този начин ЦИК.
Бе избран тавата за предизборната акция за идния избор. Той е 2 млн. лева за партиите и обединенията и 100 000 лева за инициативните комитети. Средства ще могат да се набират от партийните каси, от самите мераклии за място в Екологичен потенциал, както и от физически лица, само че не и от компании, които ще могат да подаряват до 10 бона.
Според разпоредбите за финансиране Сметната палата ще прави инспекция за сходство на приходите на спонсорите, които са се бръкнали с повече от 1000 лева Всяка коалиция пък ще би трябвало да уточни избрана партия от нея, която ще дава отговор за приходите и счетоводната отчетност в границите на акцията.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР