Черешови топчета вече пазят подстъпите към великотърновския квартал „Картала“. Задружни

...
Черешови топчета вече пазят подстъпите към великотърновския квартал „Картала“. Задружни
Коментари Харесай

Патриоти от старата столица измайсториха нещо, за което цяло Търново говори

Черешови топчета вече пазят подстъпите към великотърновския квартал „ Картала “. Задружни съседи измайсториха макети на култовите оръдия от Априлското въстание и ги поставиха за украса в зелените площи в района, пише " Борба ".

Дървените топчета от няколко дни събират любопитни, които идват да се снимат с тях или просто да ги разгледат. Топчетата са разположени едно срещу друго в началото на ул. „ Чумерна “ в подножието на „ Картала “. Изработени са от старинни греди и колела от каруци така, както са ги направили и някогашните въстаници. Черешовите греди обаче не са оформени като дула и топчетата не могат да стрелят.



Живущите в района споделят, че са ги поставили тук като символ на българския дух и талисман срещу зли сили. „ Оказа се, че много хора не знаят какво е черешово топче и как изглежда. Сега могат да видят на живо. Питат ни защо не гърмят и затова ще направим и импровизирани салюти, като вместо гюллета ще използваме пиратки. Това ще е и своеобразно откриване на експонатите ни “, разказват комшиите. Те често се събирали в градинката между ул. „ Чумерна “ и „ Пейо Яворов “ на раздумка.

За да им е удобно, са направили и кът за отдих, засадили са дървета и цветя и се грижат за тях. Така всички измайсторили и оръдията. Първоначално топчето било само едно, но решили да си направят и импровизирана батарея с второ.

„ Квартал „ Картала “ е най-младият на града и в него живее българският дух. Това искаме да покажем с направата на топчетата. Освен това решихме да поукрасим мястото и да създадем атракция “, разказват създателите. Според тях интересът към творенията им вече толкова голям, че много други хора ги питат дали не биха изработили подобни оръдия и за тях, за да си украсят междублоковите пространства по същия начин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР