Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС, в разговор с

...
Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС, в разговор с
Коментари Харесай

Халил Летифов: Ахмед Доган много се надява на десен партньор, ДПС подкрепят ГЕРБ за България

Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на ДПС, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, коментира актуалните политически теми.

“ДПС с ГЕРБ или с БСП”, започна разговора Беновска.

Халил Летифов отговори, че това зависи от решението на хората. Конфигурацията в 44 Народно събрание показва грешна формула на мандатоносителя.

“Не беше ли Ваша грешната формула, че загубихте преднина пред Обединени патриоти”, попита Беновска.

“Нашият председател заяви, че има и други варианти, по-късно потвърдихме и заявихме в декларация, че за пореден път е налице доказателство, че формулата е грешна. Цената плащаме всички български граждани и най-вече държавността, уважението към институциите и тяхното влияние за решаване на въпросите”, отговори Халил Летифов.

“Ще се съгласите ли, че Вашият резултат е може би най-ниският от 10 години насам”, попита Беновска.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС подчерта важността да се взимат държавнически решения. ДПС ще управлява с тези, които предложат програма за реформи в отделните сектори, които буксуват като здравеопазване, образование и други. Да се говори за управление на идеен и ценностен признак, искат ДПС.

На какво основание Вие искате да сте партньор на ГЕРБ”, попита Беновска.

В началото на 90-те години единственият държавник, който заяви, че пътят на България е в ЕС и НАТО е Ахмед Доган, подчерта Халил Летифов. Той допълни, че основание ДПС да иска да управлява има, но това не е самоцел – “стани да седна”. На 90% има съвпадение на управленските програми на ГЕРБ и ДПС. ДПС има програма за ускорено развитие, защото се изостава в реформите и диалога с институциите. Напускането на парламентарната група на БСП няма да доведе до уверение на авторитета на партията. Да имаш 80 народни представители е волята на народа, а работата на опозицията е да отстоява това, което пропускат управляващите. ДПС счита, че парламентарните групи трябва да бъдат в целия си вид и да отстояват идеите си. Решението и отговорността е на БСП, но ДПС не приема решението на лидера на БСП да напуснат Народното събрание и само 20 депутати да останат там.

“Как ще коментирате последния провал на кабинета “Орешарски” и избора на президента Радев с Вашите гласове, подкрепили ли сте ГЕРБ ефективно в нещо”, попита Беновска.

ДПС са подкрепяли ГЕРБ неведнъж, но не самата партия ГЕРБ, а решенията, които са удачни за България и избирателите на ДПС, отговори Халил Летифов. Той отново цитира думи на Ахмед Доган, че се надява на партньор от десния сектор. В първия коалиционен кабинет, в който ДПС е участва е на Царя и НДСВ. По-късно БСП стана част от т.нар. Тройна коалиция. ДПС досега не е имало възможност да определя с кого да управлява. ДПС избира партньорите си според волята на народа, затова са управлявали с БСП.

“Къде са различията Ви с БСП и допирните Ви точки? Одобрявате ли поведението на Корнелия Нинова и надъхването на цялата ПГ в подобни изразни средства”, попита Беновска.

Това е отговорността на Корнелия Нинова, на ПГ им група и на БСП като партия, отговори Халил Летифов. Там, където програмите на БСП и ДПС не съвпадат, не е имало съгласил и сега не може да има.

“При едни евентуални предсрочни избори, Корнелия Нинова персонално много иска властта, за да покаже как се управлява, Вие намирате ли допирни точки да ги подкрепите ефективно при едни предсрочни избори”, попита Беновска.

“Ако народът посочи Корнелия Нинова да управлява, на нас ще ни се наложи да си говорим”, отговори Халил Летифов.

“Ивайло Московски каква вина има за Своге”, попита Беновска.

Халил Летифов, като председател на парламентарната комисия по транспорт, каза, че не може да определи каква е вината на министъра, но трагедията е голяма със 17 жертви и 30 ранени. Нужен е дебат и трябва да се носи политическа отговорност, въпреки че Ивайло Московски няма персонална вина за катастрофата. Позицията на ДПС е, че подадени оставки се гласуват. Има поета политическа отговорност от конкретните министри, допълни Летифов.

“ГЕРБ убийци ли са”, попита Беновска.

“Не смятам този език за реден и да се използва една трагедия по този начин, не прие сме това”, категоричен е зам.-председателят на ДПС. Той счита, че трагедията не трябва да се политизира. За 2017 година жертвите по пътищата са 682, само до август 342 са жервтвите по българските пътища. Не бива да се заиграва с тази тема, а да се търси решение, за да бъдат спасени човешки животи.

“Създаде се една комисия по исканията на Николай Колев-Босия. Редно ли беше да създава комисия за някого си и аз ако започна да гладувам, дали ще ми направите и за мен комисия”, попита Беновска.

Има достатъчно комисии и институции, които трябва да отговорят на всички тези обвинения. Има достатъчно комисии и всеки, които реши да гласува или отстоява своите искания може да го прави, по начин, който намери за добре и законът му го позволява. Мнозинството трябваше да бъде категорично и да даде ясен сигнал, посочи Халил Летифов.

“Ареста на Карнобатския производител на алкохол Миньо Стайков, издирването на хотелиера Ветко Арабаджиев, Ваш пък представител, който е бил бивш кандидат на ДПС, участващ в една от тези схеми. Какви знаци се дават на обществото и как трябва да реагира Вашата партия”, попита Беновска.

ДПС защитава закона и когато има такива случаи трябва да се носи отговорност пред закона, ако има извършено нарушение, категоричен е Халил Летифов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР