106 години след трагичната смърт на поета Пейо Яворов, на

...
106 години след трагичната смърт на поета Пейо Яворов, на
Коментари Харесай

Откриха непознати стихотворения и документи на поета Пейо Яворов

106 години след трагичната гибел на поета Пейо Яворов, на бял свят излизат непознати до този миг негови стихотворения, писма и документи, които съгласно рецензията имат изключителна литературна стойност.

Те са предоставени на Народната библиотека от Христо Павлов от София, второ потомство колекционер с молба да направи експертна оценка за достоверност, съобщи Българска телеграфна агенция. Документите, които по думите на Павлов са открити в кофите за отпадък, са свързани с Македония и са тъкмо датирани - октомври 1912 година Те отразяват активността на Яворов като първи кмет на Неврокоп (днес Гоце Делчев) по време на Балканската война и като челник на чета в Македоно-одринското опълчение.
Столична община получи ключовете за къщата-музей на Пейо Яворов Придобиването на парцела е огромна победа за обществото, счита зам.-кметът на София Тодор Чобанов
Сред документите са и непознати до момента стихотворения, които съгласно литературния критик Пламен Тотев са последните, написани от него. Ръкописите са разчетени от доцент Милкана Бошнакова, историк и архивист, експерт по история на освободителното придвижване на българите в Македония и Одринска Тракия от Освобождението (1878) до интервала сред двете международни войни.
Откриха нови произведения на Никола Вапцаров Част от строфите към този момент са разчетени
Става въпрос за общо 19 истински документи. Има четири писма до Тодор Александров в София, до Таньо Николов в Мехомия, до Тодор Тодоров в София и до Христо Чернопеев в Мехомия. Има още девет требвания (името е сложено от автора), четири разписки, един пай от знаме в рамка и едно настрана стихотворение.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР