106 бебета са в дългия списък на Националната кардиологична болница,

...
106 бебета са в дългия списък на Националната кардиологична болница,
Коментари Харесай

Над 100 бебета чакат за сърдечна операция

106 бебета са в дългия лист на Националната кардиологична болница, чакащи за сърдечна интервенция, предава NOVA.

Всички те са с вродени сърдечни малформации, а за част от тях интервенцията, която им следва, е въпрос на живот и гибел. Казус, който е мъчителен и за фамилиите, само че и за интензивното поделение в Кардиологията – тъй като всички техни опити да намерят медицински сестри, които да поставят грижи за децата след интервенцията, удрят на камък.

Вродена сърдечна малформация - диагноза, с която се раждат към 500 български деца всяка година. Тези чува и Валя Лазарова – при изписването си от болница преди четири месеца с новородения Влад на ръце.

„ В момента едната камера на сърцето не работи. Тоест, кръвният поток влиза и излиза от една и съща камера. Както те споделиха – чистата и мръсната кръв. Този поток би трябвало да се раздели ”, изясни тя.

Разделянето е допустимо единствено по действен път. И то в единственото педиатрично поделение по хирургия на вродените сърдечни малформации в България – в Кардиологичната болница в София. Отделение на вярата, само че … и на дългото очакване.

„ Трябваше да качи 6 кг и да го оперират – той ги качи. Когато отидохме през април, споделиха, че ще ни извикат месец май. Не ни извикаха. Казаха, че заради непълнота на личния състав, който да се грижи за децата след интервенцията в интензивно поделение, интервенцията се отсрочва. Има заплаха от увреждане на белия дроб, в случай че чакаме, което може да е съдбовно за него ”, сподели Лазарова.

Прогнозите на Световната здравна организация сочат, че до 2030 година ще има дефицит на 9 милиона медицински сестри в световен мащаб. Криза, която не подминава Националната кардиологична болница.

„ Имаме композиция от детско интензивно поделение и кардиохирургично поделение. На процедура, най-сложните неща, които са в региона на педиатрията ”, уточни началникът на Реанимацията за деца в Националната кардиологична болница доктор Димитър Печилков.

Висококвалифицираните медицински сестри в реанимацията за деца след сърдечни интервенции са едвам четири. „ Стандартите споделят по този начин – едно оперирано дете в тежко положение – една сестра ”, посочи доктор Печилков. 

„ Нека да бъдат спокойни, че по допустимо най-хубавия метод ще се погрижим за техните деца и в случай че имат познати медицински сестри, които си търсят работа – да ги помолят да дойдат при нас, с цел да се погрижим да ги обучим и да ни оказват помощ. Това е борба на цялото общество ”, сподели още медикът.

Междувременно, опашката от български деца, чакащи късмет за живот, става все по-дълга.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР