Турция направи изключително остро предупреждение по адрес на Гърция, като

...
Турция направи изключително остро предупреждение по адрес на Гърция, като
Коментари Харесай

Искри и заплахи хвърчат между Гърция и Турция! Чавушоглу обиди Каменос с…

Турция направи изключително остро предупреждение по адрес на Гърция, като на практика заплаши с употреба на военна сила. Предупреждението бе направено от министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, който размаха пръст на министъра на отбраната на Гърция Панос Каменос, когото нарече „ разглезено хлапе”.

Чавушоглу изнесе реч в Академията на турската жандармерия и брегова охрана, в която бе категоричен, че страната му ще отстоява позициите си в Егейско море.

Както е известно Турция и Гърция имат териториални спорове за острови в Егейско море, които са обект и на постоянно напрежение във въздушното пространство над морето.

„ Трябва да продължим да защитаваме интересите си в Егейско море и в източното Средиземно море. Напомняме на всички решението на нашия парламент... Нашата брегова охрана и военноморски сили ще правят това, което е нужно срещу всяко негативно действие”, обяви Чавушоглу, цитиран от " Катимерини ", като визираше решение от 1995 г., според което турският парламент разрешава военни действия срещу Гърция, ако Атина вземе отношение за териториалния си суверенитет, които Анкара счита за враждебни.

И продължи по адрес на Каменос: „ И имаме предупреждение за Гърция. Имате едно разглезено хлапе. Наричате го свой министър на отбраната. Внимавайте с него, за да не се налага нашите въоръжени сили да се намесват в евентуални инциденти. Предупреждението е абсолютно приятелскf. Нищо не може да се спечели от риториката, която засилва напрежението “, добави Чавушоглу.

Това далеч не е първият случай, в който външният министър използва остри думи срещу гръцкия министър на отбраната. Размяна на реплики имаше още през 2017-а. В началото на миналата година, пък Каменос дори се озова на прицел на турската брегова охрана при обиколка на егейските острови.

„ Г-н Чавушоглу, благодаря Ви за заплахите. Това е подарък от Ваша страна, който показва, че си върша работата. Гърция ще продължи да преследва мира, да защитава своя суверенитет и да изгражда силни съюзи. Никой не се страхува вече”, написа Каменос.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР