Турция изрази днес безпокойство по повод съобщенията, че украински кораби

...
Турция изрази днес безпокойство по повод съобщенията, че украински кораби
Коментари Харесай

Турция и Полша с остри позиции заради екшъна в Керченският проток!

Турция изрази днес безпокойство по повод съобщенията, че украински кораби са били обстрелвани по крайбрежието на анексирания от Русия Кримски полуостров, предаде Ройтерс. Русия плени вчера в Черно море три плавателни съда на украинските ВМС, след като откри огън по тях и рани трима моряци. Инцидентът се случи в близост до Керченския проток, който свързва Азовско с Черно море.

" Като страна, която споделя черноморското крайбрежие, ние подчертаваме, че преминаването през Керченския проток не бива да бъде блокирано ", заяви външното министерство в Анкара. Ведомството призовава страните да избягват по-нататъшни стъпки, които застрашават стабилността и мира в региона.

Полското външно министерство обвини Русия, че с агресивните си действия срещу украинските бойни кораби нарушава международните норми. " С пълна сила заклеймяваме агресивното поведение на Русия и приканваме ръководството й да спазва международното право ", са казва в изявлението на ведомството, цитирано от Ройтерс. Китайското външно министерство също призова Киев и Москва да не допускат ескалация на напрежението в Черно море и да разрешат разногласията си чрез диалог.

Председателят на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви днес, че " цялата тази провокация в Азовско море " е била замислена, за да може Киев да обяви военно положение. Според руския сенатор това няма да се отрази на двустранните отношения, които и без това са много лоши.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР