Технически екип на САЩ ще посети Турция на 15 и

...
Технически екип на САЩ ще посети Турция на 15 и
Коментари Харесай

Американски екип долита в Турция заради покупката на руската система С-400

Технически екип на САЩ ще посети Турция на 15 и 16 януари, за да изрази опасенията си по повод покупката на руската въздушна отбранителна система С-400. Те са свързани с безопасността на изтребителите Ф-35, съобщава „ Хюриет “.

Вашингтон официално направи оферта на Анкара да закупи американската отбранителна система „ Пейтриът “, след като на 18 декември 2018 година Държавният департамент на САЩ разреши продаването на технологията на Турция за 3,5 млрд. долара.

Турция отговори, че може да купи „ Пейтриът “ от САЩ, но не и ако ѝ се постави условието да отмени покупката на С-400 от Русия.

Опасенията на американците са, че руската противоракетна система ще наруши безопасността на самолетите от пето поколение Ф-35, известни като „ невидими изтребители “.

Смята се, че комбинираното използване на оръдията на С-400 и изтребителите Ф-35 от Турция може да даде на Русия възможност да изследва отблизо технологията на самолета и да намери начин да го победи. В доклад на Пентагона от 18 ноември 2018 година се предлага Турция да бъде отстранена от производствената програма на Ф-35, ако не отмени плановете си за покупка на руската система.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР