Стрес тестът за здравната система продължава. Никога не е била

...
Стрес тестът за здравната система продължава. Никога не е била
Коментари Харесай

Проф. Григор Горчев: Здравната ни система оцеля при стрес теста COVID-19

Стрес тестът за здравната система продължава. Никога не е била така обединена медицинската общност в България. Високо подготвени колеги дадоха своя дан в тази сериозна криза. Това заяви чл.-кор. проф. Григор Горчев, управител на болница “Света Марина” – Плевен, в предаването „ Панорама “ по БНТ.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 8061
" Здравната система в момента оцелява и то много добре. Горд съм от това, което правят колегите ", подчерта той.

Доц. д-р Ангел Кунчев: Карантината пада през юни

" Искам да гледам като експерт, защото сега се очаква вълната от заболели. Ние вече живеем с COVID-19. Българският народ е интелигентен и вече спазва лична хигиена. Трябва да свикнем да живеем с вируса. Болните ще продължат да идват. Това е една опасна болест, която тепърва престои да бъде изследвана и лекувана ", обясни проф. Григор Горчев.

„ Възприехме немския модел. Ние обаче бяхме малко по-мобилизирани от западните си колеги. Ние сме късметлии, че нямаме толкова заболели. Това, което става е добре – показа ни, че системата е стабилна. Всяка една болница беше подготвена, заради епидемията “, коментира лекарят.

На въпрос за разликите между държавните и частните болници, професорът заяви: " Пациентът не се интересува в каква болница ще бъде лекуван, а какъв медицински продукт ще получи. Има добро управление и не толкова добро. Не трябва да се спекулира с частно и държавно здравеопазване. Пациентът трябва да избира сам ", подчерта той.

Проф. Горчев алармира, че в последните дни имаме бум на онкоболни пациенти у нас. „ Явно през тези два месеца достъпът до здравеопазване си оказа влияние. Животът продължава. Не всичко е COVID-19. Оттук нататък трябва да се мобилизираме и да лекуваме пациентите. Медицината се развива “.

Според него има и нещо положително. „ Промени се отношението на българския народ към медицинската общност. Това е положителен знак за мен “, каза още лекарят.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 8061  Нови 104 смъртни случая на заболели от COVID-19 във Франция Нови 104 смъртни случая на заболели от COVID-19 във Франция  СЗО изследва допустима връзка сред COVID-19 и заболяването на Кавазаки при децата СЗО изследва допустима връзка сред COVID-19 и заболяването на Кавазаки при децата  Карантината в Ню Йорк се удължава до 28 май Карантината в Ню Йорк се удължава до 28 май
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР