Срещата на върха на Групата на 20-те започна в Буенос

...
Срещата на върха на Групата на 20-те започна в Буенос
Коментари Харесай

Срещата на Г-20 на фона на дълбоки разногласия

Срещата на върха на Групата на 20-те започна в Буенос Айрес на фона на дълбоки разногласия, далеч от обещанието за мултилатерализъм и процъфтяване в света от първия подобен форум преди 10 години, предаде Франс прес. Срещата започна с над 2 часа закъснение от програмата.

Лидерите на 20-те най-развити икономики на планетата позираха за " семейна снимка ", преди да седнат около масата за дискусиите, добавя АФП.
Никаква кратка среща на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп не се предвижда в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в аржентинската столица, каза пред журналисти в Буенос Айрес говорител на Белия дом, който е в състава на американската делегация за форума. Той бе помолен да коментира публикации в някои руски медии, че Путин и Тръмп могат да имат импровизирана среща " на крак " по време на форума. Вчера Тръмп съобщи в Туитър, че се отказва от подготвената вече среща между двамата заради сблъсъка между Русия и Украйна в Азовско море.

Лидерите излязоха на специално подготвения подиум и заеха местата си. Според подредбата на организаторите двамата се оказаха далеч един от друг и дори не можаха да се ръкуват. След края на фотосесията всички участници в срещата на високо равнище бързо влязоха в заседателната зала и нямаше време да се поговори дори напът към нея. И в залата руската и американската делегации се оказаха отдалечени една от друга.
Мястото на Путин се оказа до това на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Путин дружески и топло поздрави своя съсед и двамата оживено продължиха разговора си, докато останалите участници заемаха местата си.

Русия е разтревожена от създаденото положение в сферата на неразпространението и разоръжаването, каза Путин.

" Възможният отказ на САЩ от задълженията по Договора за ракетите със среден и малък обсег, неяснотата в позицията им по проблема за Договора за стратегическите нападателни оръжия, създават рискове от неконтролируема надпревара във въоръжаването ", каза Путин в речта си на срещата на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), състояла се в рамките на срещата на върха на Г-20.

Той изрази увереност, че петте страни от БРИКС ще действат от единни съгласувани позиции по тази тема, което ще бъде важен фактор за мобилизиране на усилията на световната общност с цел гарантиране на международната сигурност и стабилност.

Говорейки за Сирия, руският президент каза, че " химическата атака на терористите в Западно Алепо не трябва да остане ненаказана ", защото в противен случай те ще прибягват отново до такива изтъпления.

Той подчерта също принципната важност на Парижкото споразумение за климата и необходимостта да се формира комплекс от правила за неговата реализация, като се отчитат мненията на всички заинтересовани страни.
Междувременно друг интересен момент от началото на срещата на Г-20 е и това, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман беше сравнително добре приет от редица световни лидери, присъстващи на срещата на високо равнище, въпреки убийството на журналиста дисидент Джамал Хашоги, предаде ДПА.Бин Салман и руският президент Владимир Путин се ръкуваха сърдечно и се смееха пред камерите преди началото на първата сесия от форума.

От офиса на президента на САЩ Доналд Тръмп потвърдиха, че той " си е разменил шеги " с престолонаследника, макар високопоставен американски служител да подчерта, че това не е било нищо повече от жест, засвидетелстван на всички лидери, присъстващи на срещата. Тръмп отрече да е беседвал със саудитския принц, но не изключи да говори с него в бъдеще. Пред камерите американският президент и саудитският престолонаследник не си обръщаха внимание.

Няколко други лидери в същото помещение маневрираха и успяха да избегнат пряк контакт с принца.

Британската министър-председателка Тереза Мей каза, че ще се срещне с Бин Салман, а президентът на Франция Еманюел Макрон имаше кратък разговор с принца в кулоарите.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС, участващи във форума, са единодушни, че " международно измерение " на продължаващото разследване на убийството на Хашоги " може да увеличи надеждността на саудитското следствие ".

Бин Салман се срещна в кулоарите и с китайския президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс като се позова на съобщение на Саудитската агенция по печата в Туитър.

Саудитската агенция публикува снимки от срещата на престолонаследника с китайския лидер, но не посочи какво са обсъждали двамата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР