Сондьор и техник геолог са две от общо единадесетте професии,

...
Сондьор и техник геолог са две от общо единадесетте професии,
Коментари Харесай

Съвсем скоро най-дирени ще са сондьорите, техническите геолози и още куп майстори

Сондьор и техник геолог са две от общо единадесетте професии, които попадат в актуализирания за учебната 2019/2020 година списък от защитени специалности от професии, публикуван за обществено обсъждане. Те ще се изучават съответно в специалностите „ Проучвателно сондиране “ и „ Хидрогеология и геотехника “, пише в. Монитор.
Новите защитени специалности от професии са с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги. Към тях влизат още машинен оператор, корабен техник, техник по автоматизация, текстилен техник, строителен техник, работник в растениевъдството, изпълнител на термални процедури, корабоводител, организатор по експлоатация на жп инфраструктурата. Те ще бъдат добавени към вече утвърдените 29 защитени специалности от професии, сред които са полиграфист, каменоделец, растениевъд, минен техник и други.
Към списъка със специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, също е предложено да бъдат добавени още три специалности. Това са машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника, както и технология на органичните вещества. С тях броят на специалностите с очакван недостиг стават 57. Към тях влизат още деловодство и архив, стругар, лаборант, строител и други.
Новите специалности и в двата списъка са предложени от отрасловите министерства и организациите на работодателите, след което са разгледани и приети от Междуведомствена комисия, съставена от представители на Министерството на образованието и науката и на Министерството на труда и социалната политика. Целта на постановлението е да се осигурят оптимални условия за организиране и провеждане на качествено професионално образование и ще се отговори на потребностите от квалифицирани, но липсващи към момента, специалисти. С оглед на предложенията се очаква намаляване дефицитът от подготвени кадри за специалности от професии и отрасли, необходими за местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР