Световната здравна организация обяви, че всички налични доказателства сочат, че

...
Световната здравна организация обяви, че всички налични доказателства сочат, че
Коментари Харесай

СЗО: COVID-19 вероятно е от животински произход, не лабораторно създаден

Световната здравна организация обяви, че всички налични доказателства сочат, че новият коронавирус е възникнал от животни в Китай в края на миналата година и не е бил манипулиран или създаден в лаборатория, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5944
Президентът на САЩ Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза миналата седмица, че правителството му се опитва да установи дали вирусът не е бил разпространен от лаборатория в китайския град Ухан, където се разрази епидемията през декември миналата година.

" Всички налични доказателства сочат, че вирусът е от животински произход и не е манипулиран или създаден в лаборатория или някъде другаде ", каза говорителката на Световната здравна организация (СЗО) Фадела Чаиб на брифинг. " Вероятно е вирусът да е от животински произход ".

Тя добави, че не е ясно как вирусът е прескочил видовата бариера и е стигнал до хората, но " сигурно " е имало посредник - животно гостоприемник. " Най-вероятно коронавирусът има екологичен резервоар у прилепите, но как е преминал от прилепите при хората все още предстои да се види и установи ", каза тя.

Говорителката не отвърна на питане дали е възможно вирусът случайно да е бил изпуснат от лаборатория. Институтът по вирусология в Ухан отрече слуховете, че коронавирусът е бил синтезиран там или че му е била позволено да напусне лабораториите.

СЗО отново предупреди: Не прибързвайте с либерализиране на ограничителните мерки

На въпрос за въздействието върху СЗО на решението на Тръмп от миналата седмица да замрази финансирането за организацията заради лошото й справяне с пандемията, тя отговори, че от СЗО " все още оценяваме ситуацията...и ще работим с нашите партньори, за да запълним евентуални празноти ".

" Много е важно да продължим с това, което правим не само по отношение на COVID-19, но за много, много, много, много други здравни програми ", добави тя, имайки предвид действията срещу полиомиелит, СПИН, малария и други болести.

Говорителката добави, че СЗО е на 81 на сто финансирана за следващите две години към края на март. Двугодишният бюджет на организацията е 4,8 милиарда долара. САЩ са най-големият донор за организацията със седалище в Женева. Сред другите основни дарители са фондацията на Бил Гейтс и Великобритания.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

https://www.worldometers.info/coronavirus/
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5944  Над 61 000 чиновници ще запазят работните си места с помощта на мярката 60/40 Над 61 000 чиновници ще запазят работните си места с помощта на мярката 60/40  Виетнам подари общо 200 000 защитни маски на Русия Виетнам подари общо 200 000 защитни маски на Русия  Австрия разхлабва ограниченията против ковид през май Австрия разхлабва ограниченията против ковид през май
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР