Рязкото увеличение на случаите на коронавирусна инфекция в северния гръцки

...
Рязкото увеличение на случаите на коронавирусна инфекция в северния гръцки
Коментари Харесай

Болниците в Северна Гърция са на предела си заради COVID-19

Рязкото увеличение на случаите на коронавирусна инфекция в северния гръцки град Солун тласка болничната система към границите на възможностите ѝ, заявиха местни лекари, цитирани от Ройтерс.

Миналата седмица Гърция наложи триседмична национална карантина за втори път тази година в опит да спре разпространението на COVID-19 и нарастващия натиск върху болниците, особено в Солун. Градът изглеждаше сякаш е овладял вируса, но само за месец неговата успешна история се превърна в сериозна криза. Кметът на Солун обвини за скока на новите случаи безотговорността на населението. В почти всяко семейство в града има по един болен човек.

Болничната система е почти на ръба вече ", казва Василис Вуцас, 50-годишен лекар, който работи в интензивно отделение за COVID-19 в солунската болница " Папаниколау ", което работи с почти пълния си капацитет.

,,Опасенията ми са, че броят на пациентите ще стане толкова голям, че няма да можем да ги лекуваме``, добавя той, цитиран от БТА.

Вчера Гърция регистрира 2752 нови случая, с което общият брой на потвърдените случаи достигна 63 321. Починаха още 43 болни, увеличавайки броя на жертвите до 909 души. В Солун бяха потвърдени 777 случая.

Доктор Георгия Василиаду, която работи в интензивно отделение в същата болница казва, че броят на случаите се е увеличил петкратно.

Надяваме се, че няма да стане по-зле, но сме подготвени: няма да излизаме оттук, няма да си ходим вкъщи, каза тя.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред парламента днес, че ваксина може да бъде налична в Гърция от началото на януари. И двамата лекари обаче изразиха предпазлив оптимизъм по тази тема.

Не съм сигурен кога ще пристигне тук, колко ефективна ще бъде и каква част от населението ще бъде ваксинирана навреме, посочи Вуцас.

Гръцките медии съобщиха по-рано днес, че медици и други служители на обществените болници в Солун са протестирали днес, за да привлекат вниманието към критичната ситуация в лечебните заведения. Протестиращите изтъкнаха, че обществените болници в Солун поемат цялата тежест на борбата с пандемията и се превръщат в болници за едно-единствено заболяване: COVID-19.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14896  Има смяна в положението на Веселин Маринов, който бе признат в болница с COVID-19 Има смяна в положението на Веселин Маринов, който бе признат в болница с COVID-19  Доц. Мангъров излезе с нови детайлности за синовете си, инфектирани с COVID-19 Доц. Мангъров излезе с нови детайлности за синовете си, инфектирани с COVID-19  Инфекционист: Има огромен прикрит контингент от Коронавирус заболели, ситуацията е съществено Инфекционист: Има огромен прикрит контингент от Коронавирус заболели, ситуацията е съществено
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР