Русия предлага на Сърбия да произвеждат съвместно ваксината Спутник V

...
Русия предлага на Сърбия да произвеждат съвместно ваксината Спутник V
Коментари Харесай

Русия предлага на Сърбия съвместно производство на ваксина против COVID-19

Русия предлага на Сърбия да произвеждат съвместно ваксината " Спутник V " против коронавируса, заяви Наталия Шаталина, представителка на руската компания " Смарт тех ", която развива ваксината, предаде Танюг.

Русия иска да помогне, както направи по време на първата вълна на пандемията - дезинфекцира болници, цели градове, изпращаше лекарски екипи. Тя иска да произвежда съвместно със Сърбия и първата ваксина. Такъв договор Русия вече има с пет страни, Сърбия е най-малката сред тях, но е също толкова важна, каза Шаталина за Спутник.

Предложението за сътрудничество вече е предадено на отговорните лица в Сърбия, добави тя.

Министерството на здравеопазването е информирано, от министерството влязоха в контакт с мен и ми казаха, че са приели предложението, чакам отговор, знам, че за това е необходимо време. Компанията ме упълномощи за преговори със Сърбия, това е приоритет, но и за държавите в съседство, преди всичко за босненската Република Сръбска и Черна гора. И те са информирани за направеното предложение, каза Шаталина.

Тя посочи, че експерти от Русия са сигурни, че в Сърбия има фармацевтични компании, които могат да отговорят на това предизвикателство, а то е най-голямо за учените, тъй като е най-лесно да се внесат готови ампули.

Шаталина каза, че компанията предлага технология, а ваксината се произвежда на територията на страната, чиято власт приеме сътрудничеството. Това, което компанията предлага на Сърбия, вече се провежда в други страни, съвместни лабораторни тествания в момента се правят в Беларус, Казахстан, Индия, Венецуела и ОАЕ, посочи Шаталина.

На 11 август ваксината Спутник 5 получи потвърждение за регистрация от минстерството на здравеопазването на Русия и стана първата регистрирана ваксина против коронавируса в света.

В момента се провеждат тествания, в които участват 40 000 доброволци. Ваксината не предизвиква нежелани ефекти при 85 процента от ваксинираните, посочва Спутник. Очаква се първите резултати от изследванията да бъдат оповестени до края на месеца, когато трябва да започне масова ваксинация против коронавируса в Русия, допълва БТА.

ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14718  Засилва ли се хаосът с COVID-19 в България? Засилва ли се хаосът с COVID-19 в България?  Над 100 умряли от COVID-19 за денонощие Над 100 умряли от COVID-19 за денонощие  И това се случи: Задминахме Италия по най-вече умряли от COVID-19 за ден И това се случи: Задминахме Италия по най-вече умряли от COVID-19 за ден
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР