Рекордното увеличение на новите заразявания с коронавирус в Чехия през

...
Рекордното увеличение на новите заразявания с коронавирус в Чехия през
Коментари Харесай

Чешката здравна система е подложена на натиск на фона на рекордния брой заразени с COVID-19

Рекордното увеличение на новите заразявания с коронавирус в Чехия през септември беше последвано от рекорден брой заразени пациенти, приети в болница, което подложи здравната система на страната на сериозен натиск за първи път от началото на пандемията.

След като разхлаби почти всички ограничения заради вируса през лятото, чешкото правителство отвърна на новото увеличение, като обяви извънредно положение в сряда. Това е съпроводено от строги ограничения - от ограничаване на обществените прояви до забрана за пеене в църкви и училища.

Чехия преживя рекордно увеличение на новите случаи на Ковид-19 преди две седмици, регистрирайки над 3000 души с положителен тест за един ден. В сряда тя отново отчете близо 3000 нови случая.

Във вторник 151 пациенти с Ковид-19 бяха приети в болници в страната, с което общият брой на хоспитализираните стана 976. От тях 202 са се нуждаели от интензивни грижи. И в трите категории е регистриран рекорд.

" (Разпространението на вируса) не е под контрол в момента ", заяви за Асошиейтед прес главният епидемиолог на Института за клинична и експериментална медицина в Прага Петър Смейкал.
Септември досега беше най-тежкият месец за страната с население от близо 10,7 милиона души.

Според оповестени вчера правителствени данни броят на всички заразени се е увеличил с над 46 000 - от 24 616 на 70 771. Преди месец само 172 заразени пациенти са били лекувани в болници, а 35 са били в интензивно отделение.

" Ние имаме доста стабилна здравна система ", каза Смейкал. " Уязвимото място на системата обаче не са апаратите за обдишване и оборудването. Уязвимото място е персоналът. "

Болниците в страната имат 6000 легла, определени за пациенти с Ковид-19, и още 1000 в интензивни отделения.

" Следователно можете да изчислите, че в края на октомври, при наличието на едва 1000 свободни легла в интензивни отделения, те лесно може да бъдат запълнени. (Тогава) целият капацитет на интензивните отделения може да бъде запълнен и после няма да имате персонал, и няма да можете да се грижите за други неща освен за Ковид ", каза той.

Около 1700 души медицински персонал са заразени в Чехия, а други са под карантина или остават вкъщи с децата си.

Здравните профсъюзи призовават болниците отново да назначат бивши служители и да се обърнат за помощ към студентите по медицина. Голяма болница в окръг Ухерске Храдище - най-тежко засегнатият район в страната с над 256 заразени на 100 000 жители през последните седем дни, отложи всички неспешни операции за следващата седмица и планираше да изпрати някои пациенти с коронавирус в близки болници.

След като здравните власти признаха, че не могат адекватно да проследят контактите на заразените в столицата Прага, 250 полицаи ще бъдат обучени, за да помагат.

Смейкал каза, че също така е необходимо да бъде увеличено тестването, защото в момента цели 12 процента от тестваните са позитивни.

" Този дял би трябвало да спадне до 5 процента. В противен случай все още пропускате много хора, които са позитивни и които могат да разпространят заразата ", добави той.

От потвърдените 658 смъртни случая от вируса в страната 217 са през септември, цитира БТА.

Експерти казват, че всички данни по света отразяват по-малък брой случаи от реалното при пандемията, което се дължи на редица фактори, включително недостатъчно тестване, пропуснати случаи или данни, манипулирани от някои правителства.

Погледнато от положителната страна, Смейкал каза, че сега лекарите имат повече опит в лекуването на пациенти с Ковид-19, а хората, които се разболяват, може сега да имат по-малък вирусен товар, тъй като са били на открито през по-голямата част от лятото, а други са вземали предпазни мерки като носене на маска и спазване на социална дистанция.

" Има някои добри новини в цялата тази бъркотия ", каза той.

ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12767  Меркел съпостави коронавирусните рестрикции с рестриктивните мерки на свободите в някогашната Германска демократична република Меркел съпостави коронавирусните рестрикции с рестриктивните мерки на свободите в някогашната Германска демократична република  Над 2000 случаите на ковид в Полша Над 2000 случаите на ковид в Полша  Ученичка от Езиковата гимназия в Благоевград e с ковид Ученичка от Езиковата гимназия в Благоевград e с ковид
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР