Ракът ще убие близо 10 милиона души тази година, прогнозират

...
Ракът ще убие близо 10 милиона души тази година, прогнозират
Коментари Харесай

Ракът ще убие близо 10 млн. души през 2018 г. въпреки по-добрата превенция

Ракът ще убие близо 10 милиона души тази година, прогнозират експерти, които предупреждават, че заболяването продължава да увеличава световната тежест въпреки по-добрата превенция и по-ранното диагностициране, информира АФП.
18,1 милиона нови случая на злокачествени заболявания се прогнозират в света през 2018 г., от които 9,6 милиона смъртни случая, посочва се в доклад на Международната агенция за изследване на рака (IARC).
Това е увеличение от прогнозираните 14,1 милиона нови случая и 8,2 милиона починали, съобщено в последната оценка на агенцията преди 6 г.
От IARC отбелязват, че увеличеният фокус върху превенция - насърчаване на хората да спортуват, да се откажат от тютюнопушенето и да се хранят здравословно - е довело до спад на някои видове рак в някои групи население.
Изследването показва, че един на всеки петима мъже и една на всеки шест жени са имали рак през живота си.
Световната здравна организация очаква заболяването да е водеща причина за смъртност през XXI век.
Има десетки видове рак и агенцията е установила, че има големи различия между държавите заради социално-икономически фактори.
В Азия, не е изненадващо заради огромното население, ще са близо половината от новите случаи и повече от половината от починалите от рак в света през 2018 г.
Като цяло най-големият убиец остава ракът на белия дроб, отговорен за 1,8 милиона смъртни случая.
При жените ракът на гърдата причинява 15% от смъртните случаи от злокачествено заболяване, а след това ракът на белия дроб (13,8%) и ракът на дебелото черво (9,5%).
Данните подчертават притеснителното увеличение на случаите на рак на белия дроб при жените - сега е водеща причина за смъртност при жените от рак в 28 държави, включително Дания, Холандия, Китай и Нова Зеландия.
Моделите, използвани за настоящата статистика, прогнозират 29 милиона нови случая до 2040 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР