Развитието на ядрената енергия, защитено от многопластова система за сигурност,

...
Развитието на ядрената енергия, защитено от многопластова система за сигурност,
Коментари Харесай

Компактни ядрени реактори заменят дизеловите генератори

Развитието на ядрената енергия, защитено от многопластова система за сигурност, може да осигури на човечеството мобилни енергийни източници, предназначени за решаване на енергийни проблеми в отдалечени райони, в изолирани военни бази или на места с природни бедствия.

Базираната в Калифорния компания Radiant получи финансиране за разработване на преносима ядрена централа с мощност 1 MW, способна да осигури електричество и топлина на до 1000 домакинства. Вместо вода, агрегатите ще използват охлаждаща течност на хелиева основа и ще работят до 8 години.

Компанията Radiant е основана от инженери, които преди това са работили в SpaceX. Експертите решиха, че на Земята компактните енергийни източници биха донесли повече ползи от подобни инсталации, разработвани за колонизацията на Марс. Идеята им намира отклик и бързо е привлечена инвестиция от 1.2 милиона долара за създаване на новите компактни атомни електроцентрали.

`Компактни

Патентованите технологии на Radiant позволяват създаването на компактни ядрени инсталации за бърза доставка и разполагане навсякъде по света. В момента разработчиците са фокусирани върху създаването на енергиен блок, който да решава проблеми с електричество и топлина в райони с природни бедствия.

Друг приоритетен пазар за компактните ядрени инсталации ще бъдат отдалечени изолирани военни бази, за които снабдяването с енергия е важен фактор. Според разработчиците основните предимства на ядрените мобилни централи пред използваните понастоящем дизелови генератори са липсата на вредни емисии и необходимостта от решаване на логистичния проблем с доставката на дизелово гориво в големи размери, както и дългото време на автономна работа (от 4 до 8 години) с един комплект горивни клетки.

Разработчиците на Radiant вярват, че горивото, използвано в компактните ядрени инсталации, " може да издържи по-високи температури от конвенционалното ядрено гориво ". Замяната на водата с хелий като охлаждаща течност „ значително намалява риска от корозия, кипене и замърсяване “. Понастоящем всички технологии, използвани за зареждане на реактори и за ефективно отстраняване на топлината от ядрото на реактора, вече са получили предварителни патенти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР