Празникът на мъжките рожби – Петльовден, беше отбелязан днес в

...
Празникът на мъжките рожби – Петльовден, беше отбелязан днес в
Коментари Харесай

Кървав обичай от времето на турското робство възкръсна днес в Шумен

Празникът на мъжките рожби – Петльовден, беше отбелязан днес в централната пешеходна зона на бул. „ Славянски” в Шумен, както и в село Голица, където ритуалът датира от времето, когато по време на турското робство са вземали мъжките деца за еничари. Организатор на събитието в Шумен бе местния клон на Национално дружество „ Традиция”.

Много хора бяха свидетели на възстановката в центъра на града. Празникът, който се отбелязва на 2 февруари, води началото си от епохата на турското робство. Свързан е със събирането на най-тежкият данък - кръвният. С кръв от петли българските семейства са белязвали портите си, за да заблудят турските власти, че от техните домове вече са взети момчета за еничари. Това беше показано от местния клуб „ Традиция “ в града.
„ Интересното е, че той е много характерен точно за нашата част, за нашия регион тук, за източния, за Тракия Беломорска “, разказа Надежда Николова - един от организаторите на възстановката.

„ Понеже напоследък, незнайно защо, този празник се свързва с не толкова приятни за нас неща, и ние искаме да покажем, че точно 2 февруари - Петльовден, това е празникът на мъжката рожба. Дори той се празнува от майки, които нямат момчета. Тогава майката, която има момиче, отива в къща, където има момче, там да й заколят петела, за да се сдобие тя с мъжка рожба, да продължи рода ѝ “, обясни Николова.
Петелът, участвал във възстановката днес в Шумен, не пострада.

Десетки жители на община Долни чифлик и съседните общини присъстваха днес на традиционния фолклорен ритуал на Петльовден в село Голица. По време на турското робство, когато вземали момчета за еничари, смела голичанка заколила петел и сложила с кръвта кръст на вратата си, след което смаяните турци напуснали селото и повече не се върнали.

Дългогодишната учителка и автор на книга за село Гулица Златка Дойнова припомня думите на храбрата гуличанка, която не дала сина си на турците.
„ Аз ще го убия, обаче на чужда вяра няма да го дам и баш пък на вас няма да го дам. Турците се изсмели ехидно и казали: „ Хубаво. Направи го, пък ние ще дойдем, ще проверим. Хитроумната гуличанка заколила петела, казала на момчето, което трябвало да вземат за еничарче, и го поставила на дръвника, обляла го цялото с кръвта на петела и когато идват турците да проверят, просто останали смаяни “, разказа Дойнова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР