Полицейски служители са предотвратили телефонна измама на 79-годишна жена в

...
Полицейски служители са предотвратили телефонна измама на 79-годишна жена в
Коментари Харесай

Полицията в Шумен предотврати измама за 11 бона

Полицейски служители са предотвратили телефонна измама на 79-годишна жена в Нови пазар за 11 100 лева и са задържали помагач в престъпната схема. Това съобщиха от ОДМВР - Шумен.
Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на Районно управление- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители.
Със служебни и собствени автомобили обхванали голям периметър от населеното място. В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му - С. К. (48 г.) от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан.
Парите били предадени от 79-годишна жена за да „ подпомогне действията на полицията “ за залавяне на измамници. Сутринта на стационарния й телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да й отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари на нея и близките й ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това се обадил непознат мъж, казал че се казва Димитър Димитров. Излъгал, че е полицай. Казал, че има информация, че телефонът й е в списък на измамниците и че е възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията жената изпълнила всички инструкции.
Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „ пострада “ ако се наложи стрелба при задържането на измамниците. „ Мулето “ пък обяснило, че било наето за работа по телефона.
Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на С. К. че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. Мъжът, който бил безработен се съгласил, след като му било обещано добро заплащане. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Мъжът не е криминално проявен.
Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР